Protester i Dublin med krav på ändrad abortlagstiftning efter Savita Halappanavars död hösten 2012.

Ingen ny folkomröstning om abort på Irland

2015-05-15 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Irlands parlament, Dáil, röstade i tisdags ner en motion från två ledamöter från the Socialist Party som ville se en folkomröstning abort. Motionen ville att en folkomröstning skulle få avgöra om det ifrågasatta åttonde tillägget, som ger det ofödda fostret samma rätt till liv som den gravida kvinnan, ska tas bort ur den irländska grundlagen.

FAKTA: the 8th Amendment

Det åttonde grundlagstillägget som 67 procent röstade ja till 1983 består av följande skrivning: ”The State acknowledges the right to life of the unborn and, with due regard to the equal right to life of the mother, guarantees in its laws to respect, and, as far as practicable, by its laws to defend and vindicate that right.”

Läs Feministiskt Perspektivs tidigare bevakning av abortfrågan på Irland:

2014-12-19 Hjärndöd gravid kvinna hålls vid liv på Irland

2014-08-17 Irland: Hon ville ha abort – tvingades till kejsarsnitt

2013-07-05 Irland går mot ändrad abortlagstiftning

2012-11-28 Irlands premiärminister lovar tydligare abortlag

2012-07-06 Kontroversiell kampanj mot abort väcker ilska på Irland

2012-11-16 Dödsfall på Irland avslöjar fegheten i abortfrågan

Relaterat material:

Tidslinje över abortfrågan på Irland

Vad innebär det åttonde grundlagstillägget?

Nya riktlinjer har inte underlättat för vårdpersonalen

Kampanjen Repeal the 8th Amendment

Översikt och statistik

Motionen som lades fram i fjol av de två ledamöterna från the Socialist Party, Ruth Coppinger – som har kallat det åttonde tillägget medeltida – och Joe Higgins, röstades ner med stor majoritet och röstsiffrorna 74-23. Såväl de två regeringspartierna Fine Gael och Labour, som Fianna Fail röstade mot motionen, medan Sinn Fein stödde den.

Att det kommer att krävas en förändring av grundlagen så att det åttonde tillägget tas bort har stått allt klarare då de senaste årens försök att förtydliga den gällande lagstiftningen inte hindrat väldigt tragiska och kontroversiella fall. 2013 sedan röstade det irländska parlamentet för en viss uppluckring av det tidigare så massiva abortförbudet i republiken. I och med lagen The Protection of Life During Pregnancy Act som trädde i kraft i början av 2014 så skulle det vara tillåtet med abort om det föreligger en verklig fara för en kvinnas liv, också om kvinnan är självmordsbenägen. Förhoppningen var att lagen i alla fall skulle kunna bidra till att förhindra de allra värsta och uppmärksammade tragedierna som abortförbudet leder till som då Savita Halappanavar dog efter att ha nekats abort trots att hon genomgick ett missfall hösten 2012.

Men sommaren 2014 blev det tydligt att den nya lagen inte hade haft önskad effekt då fallet med den unga migranten Ms. Y uppmärksammades. Ms. Y våldtogs i sitt hemland, migrerade till Irland och väl där insåg att hon var gravid. I åttonde veckan begärde hon att graviditeten skulle avslutas.

– Man skulle kunna tro att det var just för hennes fall som den nya lagstiftningen kom till. Men ändå fick hon inte avsluta graviditeten, de sköt upp allting gång på gång, och eftersom hon inte har papper eller pengar kunde hon inte åka till England för en abort, och till slut tvingade de i princip henne till ett kejsarsnitt. Så det visar de fundamentala brister som finns i den nya lagen, sade Justine Murphy från aborträttsorganisationen Abortion Rights Campaign i Dublin i en intervju med Feministiskt Perspektiv i höstas.

Detta, och det faktum att aborträttsrörelsen trots allt tagit några kliv framåt på Irland det senaste årtiondet, är det som gör att man sedan några år tillbaka har fokuserat på att få till stånd en folkomröstning för att få bort det åttonde tillägget från konstitutionen. Det åttonde tillägget är resultatet av en folkomröstning 1983 som gjorde en redan hård abortlagstiftning än hårdare då det jämställer det ofödda fostrets rätt till liv med den gravida kvinnans liv. I höstas menade Justine Murphy att det är tilläggets upphävande som måste bli nästa steg:

– Vi jobbar för det oavbrutet och lägger mycket tid på att förklara för folk varför det är så viktigt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: