Människorättsaktivisten Sabeena Mahmud skötts ihjäl i Karachi i Pakistan.

Ännu en aktivist mördad i Pakistan

2015-04-28 | Sholeh Irani padlock 2

UTRIKES

Sabeen Mahmud, liberal människorättsaktivist, sköts ihjäl i hemstaden Karachi på fredagen, den 24 april. Mordet har uppmärksammats stort i pakistanska medier. Detta främst då mordet skedde direkt efter att landets säkerhetstjänst krävt att hon skulle ställa in ett seminarium. Vilket hon inte gjorde.

FAKTA:

 • Sabeen Mahmuds profil enligt pakistanska DAWN.
 • Sabeena Mahmud berättar varför hon öppnade T2F.
 • Sabeen Mahmud var på väg hem i sin bil tillsammans med sin mor när två män på en motorcykel hann i kapp och träffade Mahmud med fyra kulor i hennes bröst. Polisen hävdar att det inte finns några bilder på förövarna från säkerhetskamerorna i området. Mahmud sköts ett par timmar efter ett seminarium hon höll om militärens, med tillhörande milisers, brott mot mänskliga rättigheter i en av Pakistans mest fattigaste provinser, Baluchistan. Civilbefolkningen i provinsen har sedan 2001 utsatts för militärens repressalier och en väpnad kamp för självständighet pågår.

  – Två veckor innan hennes mord, skulle ett kontroversiellt seminarium om Baluchistan hållas vid Lahore University om läget i provinsen och de hundratals försvunna unga. Men seminariet ställdes in av Pakistans säkerhetstjänst. Då bestämde Sabeen Mahmud att hålla seminariet i sin egen lokal som kallas för ”The second floor, T2F” och ligger i ett överklassområde i Karachi. Hon bjöd in samma föreläsare som skulle tala på universitetet. Säkerhetstjänsten varnade henne och krävde att hon skulle ställa in, men hon gick vidare trots hoten, berättar svensk-pakistanska journalisten Farooq Sulehria.


  Mordet uppmärksammas

  Den mördade Sabeena Mahmud hyllas av aktivister inom sociala rörelser som ”stadens fria röst”, en som aldrig höll tyst, en som ”tog debatten med alla och ställde upp för alla”.

  – Ännu en pakistansk kvinna, en modig aktivist mördas. I ett videoklipp säger hon om sin död: ”när min tid kommer, då kommer den”. I pakistansk kontext handlar det inte om fatalism när en aktivist uttrycker sig på det sättet, det är helt enkelt heroiskt. Mahmud fick regelbundet dödshot av alla möjliga fientliga krafter, säger Farooq Sulehria.

  Det är oklart vilka som ligger bakom mordet. Både landets fruktade säkerhetstjänst och islamisterna räknas till hennes främsta fiender. Talibaner och militär har dock avvisat anklagelserna. Talibanerna har gjort ett uttalande där de förnekar att de hade med mordet att göra, och hävdar i stället att de har uppgifter som tyder på att staten ligger bakom mordet.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer


  20150428 - gudrun tiberg

  Hur kan dom! TIBBE


  20150501 - Anna van der Tol

  Det är för jävligt...

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: