Máxima Acuñas seger över gruvbolaget Yanacocha står sig

2015-04-17 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Det peruanska gruvbolaget Yanacochas förföljelser av miljö-, urfolks- och kvinnokämpen Máxima Acuña kan snart vara över. Två av tre överklaganden har nu befunnits ogrundade av Perus högsta domstol, och det tredje förväntas möta samma öde.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-02-12 Máxima Acuña: Trots domen fortsätter trakasserierna

2014-12-19 Máxima Acuña vann en (del)seger över gruv-Goliat i Peru

2014-12-05 Kraftsamling inför COP20

2012-11-02 Så jobbar dina pensionspengar

Máxima Acuña har blivit symbol för miljö- och kvinnokamp bland urbefolkningar i hela världen. Utgången av fallet har avgörande betydelse för den lokala befolkningen och kampen för rätt till vatten. Efter flera års förföljelser och attentat av gruvbolaget Yanacocha, som vill exploatera marken Acuña och hennes familj äger vann hon en viktig delseger, men trakasserierna har fortsatt med uppbackning.

Máxima Acuñas vägran att vika sig för våldet och hoten som gruvbolagets vakter och polis utsatt henne för har väckt sympatier över hela världen. Samtidigt har Yanacocha, förutom fortsatta intrång och sabotage, gått till motangrepp den administrativa vägen, genom att överklaga i en rad olika instanser det domslut som gav Acuña rätt till marken de är ute efter.


Slutgiltigt besked inom kort

Nu har ytterligare två av dessa överklaganden avvisats i Perus högsta domstol, som också ålägger gruvbolaget att ersätta domstolen kostnader. Detta då överklagandena saknat grund, enligt peruanska lagar.

Yanacochas företrädare uttalade i samband domen i första instans, att bolaget inte ansåg sig besegrat och att de skulle uttömma alla möjligheter att omkullkasta beslutet. Nu återstår bara en överklagan, som inte heller förväntas utfalla till gruvbolagets fördel. Ifall förväntningarna infrias, fastställs Máxima Acuñas seger mot ”gruv-Goliat” definitivt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: