De danska socialdemokraterne kampanjar just nu för hårdare tag mot migranter.

De danska socialdemokraterna fiskar i grumligt vatten

2015-03-25 | Hanna Höie padlock 2

OPINION

”Så länge en så kallad vänsterregering inte kan komma på några nya idéer, ett politiskt alternativ, en samhällsreform värd namnet, utan i stället väljer att fiska i fascisternas grumliga vatten, så länge ligger vi här i Europa riktigt risigt till. Varför rösta på en mesig rasist när det går att rösta på en riktig sådan?” Det skriver Hanna Höie som har tittat närmare på förslaget bakom de danska socialdemokraternas affischkampanj för hårdare krav på migranter.

Hanna Höie är Malmöbaserad arkivarie och utgör en tredjedel av bloggkollektivet Om inte nu?

Det var inte ens ett år sedan SD:s reklamkampanj mot ”det organiserade tiggeriet” dök upp. Först i Stockholms tunnelbana, sedan i kollektivtrafiken lite här och var i Sverige. För mig blev det lite av en ögonöppnare. Har vi verkligen nått dit att rasistiska budskap kan spridas på reklampelare, reklamplatser i förlängningen sålda av våra landsting? Är det verkligen så illa?

Danmark är nära, 30 minuter på tåget så är jag i centrala Köpenhamn. Jag brukar åka över lite då och då, strosa runt på stan, hälsa på goda vänner. Ska nog inte åka dit på ett tag. Där är det Socialdemokraterne som just nu tapetserar staden med budskapen ”Kommer du till Danmark, skal du arbejde” och ”Stramme asylregler och fler krav till invandrere”. Jag orkar inte med mer 30-tals déjà vu, populism som hetsar mot de som redan systematiskt diskrimineras. Orkar det ännu mindre när det är danska socialdemokrater och inte ett främlingsfientligt högerparti som håller i propagandaapparaten.

Måste ändå ta reda på mer och läser igenom Socialdemokraternes utspel ”Alle skall bidrage”. Helt ärligt väntar jag mig en rasistisk smörja à la Dansk Folkeparti, men möts av något annat, något allvarligare. Den totala bristen på politiska visioner, den totala uppgivenheten, den totala oförmågan att ens tänka tanken på politiska reformer.

Rasismen finns där förstås som en obehaglig underton, en röd tråd. Misstänkliggörandet av asylsökande, synen på att människor hellre vill leva på danskt socialbidrag än att jobba. Att asylsökande måste tvingas i stället för att ges en möjlighet.

Samma visa har vi hört i många år nu, även här hemma. Oavsett om det gäller sjukskrivna, arbetslösa eller de som tvingas gå på soc. En skyll-dig-själv-mentalitet blandad med synen på att människor som inte kan leva upp till arbetslinjens krav måste bemötas med hårdare tag och mer och mer tvång. Meningslösa åtgärder, ett liv i ekonomisk misär och ett evigt snurrande i byråkratins irrgångar för att över huvud taget kunna köpa lite mat och betala hyran. Extra illa blir det när det, som just nu i Danmark, blandas med de rasistiska strömningarna vår del av världen brottas med.

Särskilt tydlig blir rasismen i de delarna Socialdemokraterne väljer att lyfta fram som sin reklamkampanj. Här varvas talet om att asylsökande skall tvingas ”göra rätt för sig” med tal om att begränsa möjligheterna att få asyl, bli beviljad familjeåterförening och att få permanent uppehållstillstånd i Danmark. Enligt förslaget skall det endast gå att bevilja tillfälliga uppehållstillstånd under upp till fem år. Uppehållstillstånd som skall förnyas ett år i taget. Ett förslag som verkar vara inriktat på att stävja flyktingströmmarna från Syrien.


Danska socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt frontar den nya kampanjen.


Samtidigt som flyktingar och asylsökande får leva livet i limbo i åratal förväntas de alltså bidra lite mer till det danska samhället. De skall kämpa hårt för sin egen integrering där de inte vet om de får stanna, där de endast är välkomna på nåder - en tidsbegränsad sådan. Hittar de inga jobb skall de ut i praktik, göra rätt för sig genom att arbeta för sitt socialbidrag. Praktiker i företag och i offentlig sektor som riskerar att urholka arbetsmarknaden ännu mer. Vem vill betala för arbetskraft när den tillhandahålls gratis av staten? Dyker de inte upp på sina olika åtgärder skall det dras av pengar på deras socialbidrag.

Att en överväldigande majoritet hellre vill göra något vettigt med sin tid bara de får en rimlig möjlighet verkar vara fjärran från förslagets författares begreppsvärld. Visst, det finns skrivningar om att de allra flesta vill arbeta, men hot om sanktioner måste ändå finnas med. Det är tydligt att ”de” inte kommer ta jobb utan att hotas med piskan.

Det finns bra delar av förslaget, att satsa på utbildning för alla asylsökande under 30 år till exempel, eller göra det enklare att få värderad utbildning eller yrkeslivserfarenhet från hemlandet och eventuellt få läsa upp kurser som behövs för att få en motsvarande dansk examen. Något som borde vara en självklarhet. Det skrivs också mycket om att samarbeta med lokalsamhället och förenings- och näringslivet för att asylsökande lättare skall komma in i det danska samhället.

Frågan är ju bara vem som vill öppna sitt hem, sin förening eller anställa de som just nu målas upp som lata, arbetsskygga och så farliga för det danska samhället att de till varje pris inte skall få komma in och slå ner sina rötter i den danska myllan? Genom att bedriva en så uppenbart rasistisk affischkampanj skjuter Socialdemokraterne alla andra initiativ än de som baseras på tvång och misstro mot människor i sänk.

Men det är som sagt något annat som slår mig betydligt mer när jag läser de danska Socialdemokraternes förslag på hur integrationen skall förbättras. Vad har en samhällsreform kokats ner till i dag? Hur fantasilösa och passiva kan de som skall lägga riktlinjer, planera våra samhällen och skapa förutsättningarna för stora delar av våra liv vara?

Det fanns en tid då en samhällsreform var att bygga upp en offentlig sektor från grunden, ge alla tillgång på sjukvård, bygga upp ett skolsystem, barnomsorg och ett skyddsnät i samhället. Det fanns en tid då en samhällsreform var att bygga bostäder så alla människor fick tak över huvudet och en värdig boendestandard. Tro mig, jag är ingen folkhemsvurmare, men i jämförelse med dagens politiska utspel kan jag inte annat än se ett rosenrött morgonskimmer skina bakom miljonprogrammens spruckna fasader. Det fanns åtminstone en tanke bakom, en idé, en vision om vad ett samhälle bör vara.

När jag läser ”Alle skall bidrage” blir det tydligt att det är den segregerade arbetsmarknaden i kombination med en hög arbetslöshet som är problemet, inte att vissa grupper i samhället ”inte vill göra rätt för sig”. Det är här Danmarks socialdemokrater just nu spelar farligt. Det går inte att pressa de grupper som har svårast att få jobb ut på en arbetsmarknad där jobben inte finns. Det går inte att föra över problemen med en arbetsmarknad som inte fungerar på samhällets mest marginaliserade grupper. Det löser inget, det skapar endast hat mot de samhällets svagaste grupper. Det är ärligt talat beklämmande att det just nu är Socialdemokraterne som försöker sig på just detta.

Det talas om hur många tusen asylsökande som skall ut i jobb. Det talas inget om vart dessa jobb skall finnas? Skall de skapas ur tomma intet? Skall alla asylsökande själva starta egna företag? Och vem skall i så fall konsumera deras varor och tjänster? Det skrivs mycket om hur svårt det är för människor med utomeuropeisk bakgrund att få jobb i Danmark, men i stället för att tala om vad samhället kan göra för att minska rasismen på arbetsmarknaden skriver Socialdemokraterne om vad varje enskild asylsökande måste göra för att ta sig in på en omöjlig arbetsmarknad.

Det hade så lätt kunnat vara annorlunda. På affischerna i Köpenhamn kunde det ha stått: ”Nu tar vi itu med en rasistisk arbetsmarknad”, ”Nu börjar vi dela på jobben” eller ”Välkommen till Danmark, vi kommer göra vårt bästa för att du skall trivas här!”

Så länge en så kallad vänsterregering inte kan komma på några nya idéer, ett politiskt alternativ, en samhällsreform värd namnet utan i stället väljer att fiska i fascisternas grumliga vatten, så länge ligger vi här i Europa riktigt risigt till. Varför rösta på en mesig rasist när det går att rösta på en riktig sådan? När politiker så uppenbart har gett upp att jobba med just politik, när de lämnar över allt ansvar att försöka hitta konstruktiva lösningar till företag eller vissa föreningar då har de slutat vara samhällsbyggare.

Fascismen är i dag Sveriges enda framtidstroende politiska rörelse konstaterade Henrik Arnstad, historiker och journalist i en gammal artikel från 2012 på DN Debatt. Jag kan inte annat än ge honom rätt och utvidgar tyvärr hans resonemang till att inkludera Danmark. Utan visioner, utan en egen politik, utan en diskussion om vad ett samhälle är och vad det bör vara är det kanske så att fascismen är den väg som återstår. Eller så får vi tänka om, göra rätt och utveckla, experimentera fram och bygga den värld vi alla vill leva i.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150325 - Linnea Bruno

Instämmer! Förutom att jag inte instämmer angående fascismen. Feminismen är mer framtidstroende enligt mig :-)


20150326 - Helena Brors

Svenska kritiska S-röster raderades från danska systerpartiets Facebook.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: