Bindor som feministiskt verktyg

2015-03-16 | Andréa Hillgren padlock

KULTUR

I Tyskland uppmärksammade den feministiska konstnären Elonë Kastrati internationella kvinnodagen genom bindor med budskap, en manifestation som fick stor spridning på sociala medier, men också satte fysiska avtryck. Ett exempel är finns i Norrköping där Anna Samuelsson tog konceptet vidare.

Elonë Kastrati, en feministisk konstnär från Karlsruhe i Tyskland, valde kvinnodagen till ära att skriva feministiska budskap i bindor och sätta upp dem runt om i staden. Med bindorna ville hon sprida budskap om feminism och om våldtäktskultur efter att ha inspirerades av en tweet hon sett med orden: ”tänk om män var lika äcklade av våldtäkter som de är av mens”. Kastratis senaste engagemang i kampen om jämställdhet har delats över 100 000 gånger på internet via Instagram, Tumblr och Twitter och uppmärksammats av tusentals anhängare och kritiker från hela världen, inklusive personer som vill tillämpa samma projekt i sina egna städer.

– I dag satte jag upp bindor runt staden, jag är inte säker på om det är olagligt men bryr mig faktiskt inte så mycket. De är ju lätta att ta ner också, haha! Jag tror detta är ett bra sätt att uppmärksamma dessa frågor, skriver hon på Instagram.

Anna Samuelsson från Norrköping inspirerades när hon läste om initiativet i Tyskland och valde att utveckla och göra en egen tolkning av idén på Norrköpings gator. Hon använde trosskydd – som hon designade att se ut som blodiga sådana – med en text i mitten och satte upp dem.

– Jag tyckte att initiativet var genialiskt och gjorde egna trosskydd med budskapet ”Mäns största skräck?” och satte upp på gatorna i Norrköping där jag bor och pluggar. Budskapet är en ordlek och en rak fråga till alla som ser trosskydden.

Med trosskydden vill hon uppmuntra till eftertanke kring mens. Hon påtalar den bristfälliga kunskapen om mens, vilken, enligt Anna Samuelsson, kan bidra till oförståelse, nonchalans, nedvärdering och kanske rentav väcka äckelkänslor.

Sedan artikeln publicerades har hon pysslat ihop fler trosskydd, med två nya budskap. ”Endometrios är en folksjukdom” och ”Prata mens”. Hon påtalar vikten av att lyfta endometrios som folksjukdom.

– Jag blir så otroligt arg och besviken på att denna sjukdom dolts så länge och att livmoderbärare har fått lida i tysthet utan att få hjälp. Dessutom har ju mars utsetts till en månad då endometrios ska uppmärksammas, och färgen gul som symbol för denna sjukdom!

Med initiativet vill hon uppmana till upplysning om mens och endometrios då kunskapen är begränsad på området.

Anna Samuelsson sänder varje onsdag ”Radio Pippa” med två klasskamrater där de diskuterar ämnen som rör sex, samtycke och föreställningar om sexualitet och normer.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: