Sök, finn och lägg in feministiska evenemang.

#8mars: Internationella kvinnodagen på stadig tillväxt

2015-03-06 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Förra året talades det om en feministisk vår. Debatter, demonstrationer, utspel och en kraftigt tillströmning av medlemmar till Feministiskt initiativ gjorde att feminismen seglade upp som en viktig fråga i valrörelse. Sedan dess har en del menat att festen kommit av sig. Stämmer det? Vi frågade Feministiskt perspektivs kalendarieredaktör Ingrid Engarås.

Hur ser det ut inför 8:e mars – är det ett mellanår eller fortsätter den feministiska våren i Sverige?

- Våren fortsätter utan tvekan. Det har varit en ganska jämn ström med feministiska evenemang under året, som peakar i samband med händelser som manar till demonstrationer på flera håll i landet, och vid större feministiska samlingar. Nu runt Internationella Kvinnodagen kulminerar det, då många organisationer tar tillfället i akt att arrangera seminarier, debatter och fester, och det finns också många initiativ till demonstrationer.


8 mars startade redan förra söndagen med Internationella kvinnokampsmånaden och i Malmö har de haft 8 mars hela veckan – expanderar 8:e mars-firandet?

- Jag får intrycket av expansion, helt klart. Både i tid och när det kommer till antalet aktörer. Vi kan också se några "kedje-arrangemang" som återkommer på många platser, som de populära inkluderande Lesbisk Frukost-evenemangen, eller RFSU:s Barnvagnsmarscher som är extremt många i år. Eller kvinnojourernas manifestationer från norr till söder. I kalendariet har vi skrivit in orter som jag förut knappt visste fanns. Vidare är det många föreningar aktiva inom MR-, miljö och internationell solidaritet som tar tillfället i akt att lyfta kvinnorättskämpar, visa film om aborträtt eller uppmärksamma sambanden mellan kvinnors rättigheter, fred och ett hållbart brukande av jordens resurser. Det är också ganska många fria teatrar och olika sorters kulturinstitutioner som uppmärksammar kvinnodagen med ambitiösa program, publika samtal, bokreleaser, musik och fest.


Går det att skönja något tema i årets evenemangs-flod?

- Mångfald är styrka. Jag tycker mig se en nyfiken acceptans för att feminismer är plural, ser olika ut och att detta är en tillgång. Det är också uppenbart att transfeminismen vunnit genomslag, då många arrangörer betonar att transpersoner är välkomna. Det sprids en tillit för att deltagare i evenemang är kapabla att definiera sig själva. För själva söndagen 8e mars har vi i nuläget ca 60 evenemang att tipsa om och vi fortsätter fylla på ända fram till lördag kväll. Det är omöjligt att få med allt spännande som händer men jag tror vi har en bra översikt vid det här laget.

– Jag tycker att det är överlag positiva, stärkande evenemang som är ämnade att inspirera och bygga upp gemenskap. Smärtsamma frågor ser ut att hanteras med varsamhet och omtanke i trygga former som seminarier eller modererade samtal; ex. abort, islamofobi, hur krig och konflikt drabbar kvinnor. Det presenteras en uppsjö av musik och blir många tillfällen till dans, och när det kommer till kulturuttrycken så är det de unga feministerna som visar vägen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: