Ann Mari Engel och Juliana Gristelli (V) från kulturnämnden Stockholm.

Vi vill synliggöra 8:e mars i Stockholm året runt

2015-03-05 | Ann Mari Engel , Juliana Gristelli padlock

OPINION

”Stockholm halkar efter England och Danmark när det gäller skapandet av ett kvinnohistoriskt museum. Samtidigt påpekar föreningen DEA (Kvinnors representation på Sveriges Länsmuseer och Stockholms kvinnokarta) att även andelen kvinnor i offentlig konst inte speglar Sveriges befolkning.” Ann Mari Engel och Juliana Gristelli, som sitter i kulturnämnden Stockholm för Vänsterpartiet, som menar att Stockholms museikarta bör spegla hela Sverige.

Ann Mari Engel (V) Ledamot i kulturnämnden Stockholm

Juliana Gristelli (V) Ersättare i kulturnämnden Stockholm

I dag kan Stockholms skolbarn besöka Nobelmuseum, Vasamuseet, Sjöhistoriska museet, Armémuseum, till och med Spritmuseum men fortfarande saknas det i Stockholm ett museum för kvinnokampens historia, ett kvinnohistoriskt museum. De flesta gator och allmänna platser i Stockholm är döpta efter män och det finns få minnesmärken över bemärkta stockholmskvinnor.

På söndag är det internationella kvinnodagen. Frågan om kvinnors representation på Sveriges och i synnerhet Stockholms kulturkarta ställs på sin spets när Växjö stoppar Susanna Arwins staty som avbildar en kvinna som gör annat än att hålla ett barn i famnen. Samtidigt tvingas journalisten Alexandra Pascalidou tillfälligt stiga tillbaka på grund av hot och hat. Allt detta påminner oss att den feministiska kampen för kvinnors lika rättigheter är mer aktuell än någonsin. Yttrandefrihet och konstnärlig frihet ska gälla alla, även kvinnor.

Det är bra att regeringen vill inleda ett samarbete med Rättviseförmedlingen och kulturminister Alice Bah Kuhnkes uttalade vilja att "kultursektorn ska spegla hela Sverige" är positiv. Vi instämmer med kulturministern att vidareutbildning av de som arbetar med kultur är centralt, men vi menar att även landets institutioner och museer bör spegla Sveriges mångfald.

Stockholm halkar efter England och Danmark när det gäller skapandet av ett kvinnohistoriskt museum. Samtidigt påpekar föreningen DEA (Kvinnors representation på Sveriges Länsmuseer och Stockholms kvinnokarta) att även andelen kvinnor i offentlig konst inte speglar Sveriges befolkning.

Därför är vi glada att vi i den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har slagit fast att stadens kulturverksamheter ska granskas med genusglasögon och att vi har gett kulturförvaltningen i uppdrag att utreda möjlighet att öppna ett kvinnohistoriskt museum som också är ett centrum för forskning och debatt om kvinnohistoria och kvinnokamp. Att skapa ett museum som lyfter fram kvinnokampen är en av våra hjärtefrågor och vi kommer jobba för att förslaget bli verklighet under mandatperioden.

Stockholms museikarta bör spegla hela Sveriges mångfald: vi vill att kvinnokampen ska kunna synas året runt, inte bara den 8:e mars.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: