Deah Barakat, Yusor Mohammad Abu-Salha, Razan Mohammad Abu-Salha.

Starkt stöd för Deah Barakats insamling efter trippelmordet

2015-02-17 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Deah Barakat, 23, Yusor Mohammad Abu-Salha, 21, och Razan Mohammad Abu-Salha, 19 år, mördades av vad som beskrivits som en ren avrättning vid sitt hem i Chapel Hill i North Carolina i USA för en vecka sedan. Sedan dess har pengar strömmat in till Deah Barakats insamling till stöd för syriska flyktingar.

Målet var 20 000 dollar tills i sommar, och målet har med råge överträffats. Drygt 420 000 dollar hade samlats in på måndagsförmiddagen. På kvällen var den summan uppe i 460 000 dollar. Deah Barakat och Yusor Mohammad Abu-Salha var båda engagerade i projektet Refugee Smile, men det är Deah Barakat som kan ses förklara syftet med insamlingen på sidan Youcaring. Att resa till Turkiet för att på plats hjälpa syriska flyktingar med både akut och preventiv tandvård.

Deah Barakat var inne på sitt andra år som tandläkarstudent på University of North Carolina, Razana Mohammad Abu-Salha läste arkitektur och Yusor Mohammad Abu-Salha skulle till hösten börja sina tandläkarstudier. Deah och Yusor var nygifta och under veckan har man kunnat se bilder på Yusor dansa med sin far Mohammad Abu-Salha på bröllopet. Och på måndagen spreds en svart-vit bild av Deah och Yusor i brudkläderna, en bild som de båda själva aldrig hann se innan de mördades av grannen Craig Stephen Hicks en militant ateist som Yusor Mohammad Abu-Salha sagt till sin pappa att hon var rädd för: ”Han gillar inte hur vi ser ut”.


”Ett terrorbrott”

De var alla tre muslimska amerikaner med palestinskt ursprung, Deah Barakat med rötter i Syrien och systrarna från Jordanien. I lördags fördömde den palestinska myndigheten, PA, dådet och beskrev det som ett terrorbrott. Enligt nyhetsbyrån Reuters har det palestinska utrikesministeriet krävt insyn i undersökningen och att amerikansk polis samarbetar med palestinierna. ”Vi ser detta som en allvarlig indikation på den växande rasismen och religiösa extremismen som är ett direkt hot mot hundratusentals amerikanska muslimska medborgares liv” sade ministeriet i ett uttalande.

Craig Stephen Hicks överlämnade sig själv till polisen efter att han skjutit de tre i huvudet, Deah Barakat fanns död vid ingången till lägenheten och systrarna i köket. Hicks har åtalats för trippelmord. På hans Facebooksida är det tydligt att han uttrycker sig hatiskt mot religioner, men det verkar har riktat sig såväl mot kristendom och judendom som islam och har inte den mycket vanliga aggressiva tonen mot just islam som många kända radikala ateister har gjort sig kända för. Men att det enbart skulle röra sig om en ”parkeringsdispyt” som är en av polisens teorier är det många i området som har svårt att tro på.

– Det här var ingen dispyt om en parkeringsplats, det här var ett hatbrott. Den här mannen var på min dotter och hennes man vid ett par tillfällen tidigare, och han hade ett vapen i bälte när han talade med dem. Han var obehaglig men de visste inte att han skulle gå så långt, säger pappan i en intervju.


”Ingen parkeringsdispyt”

En av Yusor Mohammad Abu-Salhas bästa vänner, Amira Ata, skriver i en artikel om sin vän, och om grannen. Han hade vid tidigare tillfällen bråkat med paret om just parkering, och kommit beväpnad till deras dörr. Men skriver Amira Ata: ”Om det här inte var ett hatbrott vad var det då? Om du har problem med dina grannar så skriver du ett brev, du skjuter inte folk. Jag tror att de utsattes för att de var annorlunda. Han var alltid så arg på dem för småsaker. De pratar om en parkeringsdispyt på nätet – det är absolut inte sant. Det fanns gott om utrymme och Deah hade just klivit av bussen. Jag undrar om han inte trodde att Deah var en vit kille innan hans fru flyttade in.”, skriver hon och syftar på att Yusor Mohammad Abu-Salhas tro var mer synlig eftersom hon bar hijab, slöja.

En av den åtalade mannens döttrar från ett tidigare äktenskap, Sarah Hurley, sade till nyhetsbyrån Associated Press att hon för flera år sedan bröt kontakten helt med pappan och att hon inte ens ville kalla honom sin pappa eftersom han var så respektlös mot människors religiösa tro och gick till angrepp mot folk på sociala medier. Och hans tidigare fru, Cynthia Hurley, berättade för AP att hans favoritfilm under deras äktenskap som slutade i skilsmässa för 17 år sedan, var Falling Down där rollkaraktären spelad av Michael Douglas bryter ihop, går bärsärkagång med skjutvapen.


AFT och FBI utreder

En imam i området, Abdullah Antepli, säger att han litar på att de polisiära myndigheterna (både ATF och FBI har inlett utredningar) kommer att utreda mördarens motiv men underströk också att oron och spänningarna har ökat sedan dådet.

– Den här händelsen har direkt visat den muslimska befolkningens sårbarhet. Det finns flera hundra muslimska familjer i Chapel Hill-området med omnejd, jag själv inkluderat, som inte lät våra barn gå till skolan i dag. Vi vill veta vad det är som händer, sade han till The Washington Post.

Stor kritik har också riktats mot medier i USA som var sena på att bevaka händelsen – i ett första skede var det endast i notisform som mordet på Deah Barakat, Yusor Mohammad Abu-Salha och Razan Mohammed Abu-Salha rapporterades. Först med flera timmars fördröjning och efter att bilder och berättelser om de dödade hade spridits flitigt på sociala medier som Twitter och med hashtaggar som #MuslimLivesMatter utökades bevakningen av dådet i medier i någon större utsträckning. President Barack Obama sade i ett uttalande i fredags att: ”Ingen i USA ska någonsin behöva bli utsatta på grund av vilka de är, hur de ser ut eller hur de ber” ett uttalande som dock många kritiserat för att ha varit för litet och för sent.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: