Gudrun Schyman inledningstalade om de första tio åren i Feministiskt initiativs historia.

#fikon15: Kongressen är igång

2015-02-13 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

Klockan ett i dag samlades 306 röstberättigade medlemmar i Feministiskt initiativ för 2015 års kongress i Örebro. På schemat under dagen står bland annat åsiktstorg och votering om antalet talespersoner, som föreslås gå från tre till två. Tre generationer talespersoner inledde kongressen: Sissela Nordling Blanco, Stina Svensson och Gudrun Schyman.

– Nu är det viktigt att ta stora steg framåt, sa Schyman in sitt inledninsanförande.

Det var en förväntansfull, och till en början något trevande församling, som tog plats i Kongresshall A på Conventum i Örebro idag. Efter en stunds förvirring om nätverkets lösenord och några bortglömda punkter på dagordningen, så var ruljansen igång.

En ihopklippt you-tubefilm, med bilder och filmklipp, från Fi:s politiska arbete genom åren visades och följdes av att de tre nuvarande talespersonerna, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson, äntrade scenen till deltagarnas jubel.

- Jag såg på morgon-TV i morse och där slog en enig panel fast att Feministiskt initiativ ”visst hade kongress”, ”men inte kan de väl ha så mycket att prata om”. Det är intressant att de inte har förstått att vi är en folkrörelse som är igång och växer. Vi har hållit på i tio år och kommer säkert hålla på i tio år till, sa Gudrun Schyman i ett inledande tal.

Stina Svensson, som avgår i och med kongressen, berättade om tiden då hon upptäckte Fi.

- Jag gick med i partiet så snart jag fått nys om att det startat. Min storasyster ringde och berättade att Fi hade offentliggjorts. Vi var helt lyriska, ”tänk att ett feministiskt alternativ nu finns att tillgå!” Jag började som stödmedlem, men mina erfarenheter av diskriminering gjorde att jag ville vara med och påverka aktivt. Jag uppskattar närheten i vårt parti, att jag kunde gå från åskådarplats till talesperson. Den närheten hoppas jag vi kan behålla. Tillsammans vill vi förändra samhället. Leva fria, sa hon i sitt tal.

Sissela Nordling Blanco gick med i Feministiskt initiativ under mellanvalsåret 2008:

– Många trodde att vi skulle lägga ner – men jag hade sett någonting annat.

För närvarande pågår åsiktstorg, då kongressen delas in i grupper för att diskutera de olika politiska områdena och brainstorma nya tankar, idéer och förslag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: