Tolv torsdagar i rad fram till och med första maj kommer Tantpatrullen att demonstrera för höjda pensioner för kvinnor.

Tantpatrullen demonsterar för bättre pensioner

2015-02-12 | Andréa Hillgren padlock 2

EKONOMI

På Mynttorget i Stockholm samlades i dag Vänsterpartiets Tantpatrull på sin första av tolv inplanerade demonstrationer under våren – varje torsdag till och med första maj. Tantpatrullen vill på olika sätt lyfta pensionsfrågan.

– Det pensionssystem som gäller i dag missgynnar framförallt kvinnor, säger Marianne Eriksson.

Tantpatrullen bildades och organiserade sig under förra året och drev under valrörelsen ideellt frågan om kvinnors pensioner, bland annat genom sånger på pendeltåget. De är cirka 30 ideellt aktiva personer, men har uppåt ett hundratal medlemmar runt Stockholm och många fler sympatisörer på sociala medier. De arrangerar flashmobbar, sångstunder och sittdemonstrationer och uppmuntrar på sin Facebooksida alla som kan att hänga med, oavsett ålder. Alla kommer ju att bli pensionärer förr eller senare! säger Marianne Eriksson, 63, administratör för Tantpatrullen.

På Mynttorget i Stockholm samlas de varje torsdag från och med i dag den 12 februari fram till första maj för att demonstrera för ett bättre pensionssystem.


Dagens system missgynnar kvinnor

– Det system som gäller i dag missgynnar framförallt kvinnor, säger Marianne Eriksson. Sedan det inkomstbaserade ATP-systemet med höjd egenavgift röstades igenom parlamentariskt, drivet av Folkpartiet för tjugo år sedan, har det blivit allt svårare att leva på sin pension. I det senaste valet var det mycket prat om förbättring av pensionerna, men inget har hänt. Som det ser ut just nu, och om inget händer, kan 45 procent av alla kvinnor över 54 år vara tvungna att söka bidrag när de blir pensionärer! 40 kronor om dagen är inget man kan leva på. Vi vill inte vara fattigpensionärer, vi kräver bättre pensioner åt kvinnor nu!

Ett 10-tal personer samlas på Mynttorget utrustade med plakat med slagord som ”Lägre skatt åt pensionärer!”, ”Gammal tant behöver större slant”. De hoppas få fler att uppmärksamma frågan och att det ska leda till uppvaknande hos politiker, det är allas vår framtid det handlar om.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150212 - Kerstin Jörnäs

:)


20150224 - Åsa Lundmark

Hoppas Tantpatrullen sprids till Sveriges alla tätorter! SÅ VIKTIGT!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: