Solidaritetsdag på riksbron

2015-02-12 | Andréa Hillgren padlock

INRIKES

Varje torsdag demonstrerar miljögruppen ”Fast mark rent vatten levande kulturarv” på riksbron i Stockholm. Just i dag uppmärksammades ”Solidarity day”. Tillsammans med många andra demonstrationer världen över, visade gruppen sitt stöd till den peruanska urfolkskvinnan Máxima Acuña och hennes kamp mot gruvjätten Yanacocha.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-02-12 Máxima Acuña: Trots domen fortsätter trakasserierna

2014-12-19 Máxima Acuña vann en (del)seger över gruv-Goliat i Peru

2014-12-05 Kraftsamling inför COP20

2012-11-02 Så jobbar dina pensionspengar

”Stoppa Gruvboomen! Skrota Minerallagen!” Står det på flyern som Fast mark rent vatten levande kulturarv Stockholm delar ut. De håller demonstration mellan 11 och 12 varje torsdag på riksbron i Stockholm för alla människors rätt till just fast mark, rent vatten och ett levande kulturarv.

– Vi har stått här varje torsdag för att visa vårt stöd sedan den 28 november 2013 då tre Gállok-aktivister stod åtalade i Gällivare tingsrätt, efter att ha protesterat i samband med gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines provborrningar i Kallak, säger Sara Lahtinen, deltagare.

– Vår plan är att stå på bron tills politik och lag står på urfolks och lokalbefolknings sida. Däremot har vi som grupp inga egna konkreta krav. Vi vill framför allt lyfta de som kämpar i olika delar av landet – och världen – och synliggöra deras krav för beslutsfattarna. Socialdemokraterna ser fortfarande ömt på det industrisamhälle som tär på landskapen. Företag suger ut miljön och lägger sedan över ansvaret på orten de lämnar. I framtiden kanske vår just nu lösa organisation sammanfogar gemensamma strategier för våra mål, men nu har vi samlats över minsta gemensamma nämnare med sympatisörer från hela landet som besöker demonstrationen.

”Fast mark rent vatten levande kulturarv” står för en hållbar samhällsutveckling och global solidaritet med världens urfolk som kämpar mot rovdriften av naturen. Máxima Acuña, en urfolkskvinna från Cajamarca-regionen i Peru har blivit en global symbol för den kampen, genom att tillfälligt ha lyckats sätta stopp för gruvbolaget Yanacochas försök till anspråk på familjens mark. Detta efter en lång rättegångsprocess om marktvisten. Trots den misshandel, hot och trakasserier som följde har hon stått på sig. Företaget har återigen gjort intrång på Acuñas ägor, i sin desperation över det juridiska nederlaget i domstol skriver initiativtagarna till solidaritetsdagen på evenemangets Facebooksida. Demonstrationer över hela världen visar henne i dag sitt stöd, bland annat här på riksbron har man satt upp flera plakat med stöttande budskap.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: