Stanford University.

USA: Simmare vid Stanford åtalad för våldtäkt

2015-02-03 | Bella Frank padlock

SPORT

En simmare i Stanford Universitys simlag, Brock Allen Turner, åtalas för fem brott, bland annat våldtäkt och våldtäkt av en medvetslös kvinna. Det är det senaste i raden av brott där idrottare på amerikanska universitet misstänks för inblandning i grova sexualbrott. Och simning är en sport där sexuella övergrepp länge har varit ett stort problem i USA.

RELATERAT MATERIAL:

Unprotected av Rachel Sturtz.

Upprop mot Chuck Wielgus.

Samtyckeslag införs på Kaliforniens universitet

Madrassen hon blev våldtagen på följer med

USA: Idrott, sexuellt våld och dåliga utredningar

Det var den 18 januari i år som två personer på cykel blev vittnen till hur en man våldförde sig på en till synes medvetslös kvinna på universitets campus. Mannen försökte fly men de två cyklisterna följde efter honom och kunde övermanna honom i väntan på polis. Nu åtalas alltså mannen, den 19-årige simmaren Brock Allen Turner, för våldtäkt, våldtäkt av en berusad person, våldtäkt av en medvetslös person, och för övergrepp. Han nekade i förra veckan till alla anklagelser. Rättegången kommer att inledas den 30 mars. Brock Allen Turners borgenssumma sattes till 150 000 dollar.

Brock Allen Turner och kvinnan ska ha mötts på eller i närheten av en fest på studentföreningen Kappa Alpha tidigare under kvällen. Kvinnan minns bara att hon stod utanför festen och pratade med några personer. Brock Allen Turner hävdar att kvinnan gett samtycke. Ett av vittnena, Peter Lars Jonsson, har i förhör sagt att han reagerade när han såg mannen ligga på kvinnan eftersom hon verkade ”sova eller vara medvetslös”. När han och det andra vittnet, Carl-Fredrik Arndt, närmade sig såg Turner dem och började springa från platsen, varpå Arndt och Jonsson cyklade efter honom och fällde honom till marken. När polisen kom till platsen var kvinnan medvetslös och det tog ytterligare tre timmar innan hon återfick medvetandet.

Brock Allen Turner har själv hoppat av från universitetet. Han har tidigare blivit utsedd som USA:s bästa high school-simmare vid tre tillfällen och deltog i uttagningarna till USA:s olympiska trupp 2012. Nu riskerar han att hamna på en lista över sexualförbrytare som skulle förbjuda honom att simma för USA:s simförbund. Universitet har meddelat att det också genomför en egen undersökning.

– Frågor som denna tar universitetet på stort allvar, sade Stanford Universitys talesperson Lisa Lapin i förra veckan.


”Epidemi” av sexualbrott

Sexuella övergrepp på amerikanska universitet och fall som involverar idrottare har uppmärksammats genom ett stort antal fall de bara de senaste åren. Så sent som i förra veckan dömdes de två fotbollsspelarna Brandon Vandenburg och Cory Batey från Vanderbilt University i Tennessee för en gruppvåldtäkt på en student 2013. Och för ett par veckor sedan blev det klart att skolchefen för Steubenville High School, Michael McVeigh, slipper rättegång för sitt agerande efter det att en gruppvåldtäkt kommit till hans kännedom, där utredningen pekade på att han undanröjt bevis i syfte att skydda de två förövarna som spelade i skollaget i Ohio.

Just skol- och högskoleledningars agerande i samband med sexuella övergrepp har också i många av de uppmärksammade fallen kritiserats för att inte ha gjort tillräckligt för att utreda det inträffade eller för att inte gett utsatta studenter stöd. Den stora förekomsten av sexuella övergrepp på amerikanska universitet har föranlett Vita Huset att tala om en ”epidemi”. I höstas godkände guvernör Jerry Brown en lag som förbinder alla statliga högskolor i delstaten Kalifornien, där Stanford University ligger, att anta en strikt policy om tydligt samtycke efter kampanjer som End Rape on Campus som drev krav om en samtyckeslag.

2011 tog en ung simmerska vid University of Missouri livet av sig efter att tidigare ha blivit våldtagen av fotbollsspelare från samma universitet. Den kanadensiska simmaren Sasha Menu Courey ska ha våldtagits av en eller flera fotbollsspelare, också studenter vid universitetet. Hon polisanmälde inte händelsen men sökte enligt hennes föräldrar hjälp av universitetet. Föräldrarna ansåg att universitetet har gjort fel då de inte undersökte händelsen som inträffade utanför universitetsområdet i februari 2010. 16 månader efter våldtäkten tog Sasha Menu Courey livet av sig.


Simtränare som begår övergrepp

Flera fall har också uppmärksammats där förövaren varit idrottstränare. Bland annat greps den assisterande fotbollstränaren Gerald ”Jerry” Sandusky 2011 för att ha förgripit sig på åtta pojkar på skolan under åren 1994-2009, han dömdes 2012 till 30-60 års fängelse. Förra året skrev Rachel Sturtz essän ”Unprotected” som behandlar sexuella övergrepp bland simtränare, och hur USA:s simförbund USA Swimmings ledning i många år mörkat övergrepp inom sporten.

När simförbundets tidigare ordförande Chuck Wielgus förra året skulle bli invald i internationella simförbundets (ISHOF:s) Hall of Fame gick 20 kvinnor som utsatts för övergrepp av sina simtränare ut i ett upprop med krav på att Wielgus inte skulle föräras på det sättet eftersom de menade att USA Swimming under hans ledning motarbetat offer för sexuella övergrepp och antingen inte utrett misstankar om övergrepp eller försökt att tysta ner upptäckta fall av övergrepp.

Uppropet fick genomslag – i juni förra året gick ISHOF och Wielgus ut i ett gemensamt uttalande om att han inte längre var aktuell för att bli invald i Hall of Fame. Sturtz beskriver i artikeln att tränare som våldtagit och begått övergrepp mot simmare har varit så vanligt att sporten blev en av de första i USA att 2010 publicera en lista med tränare som stängts av just den anledningen. Det var inte förrän 2013 som USA:s simförbund explicit förbjöd sexuella relationer mellan tränare och elever som nått ålder för sexuellt samtycke.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: