HerrMadame åker på miniturné med start i Helliden i dag.

HerrMadame – en högst levande karaktär på miniturné

2015-02-03 | Elena Smon Wolay padlock 1

KULTUR

HerrMadame är ett gäng unga, spelglada musiker som möttes på Åsa Folkhögskola i Sörmland och som är upprörda över den sneda könsfördelningen inom musikvärlden. I veckan åker de på miniturné och med musik av komponerande kvinnor från jazzens värld. Elena Smon Wolay ställde tre frågor.

FAKTA/HERRMADAME

Hanna Boman, 21år - Sax, flöjt

Pontus Åberg, 22 år - Bas

Simon Lundström, 21 år - Trummor

Elina Widnersson, 21 år - Sång, flöjt

Anton Tudén, 20 år - Piano


Aktuella med miniturné i följande städer:

3/2 Helliden Folkhögskola 18.30

4/2 Vara Folkhögskola 15.00

4/2 Evas Paley Göteborg 20.00

6/2 Café Simpan Malmö 20.30

7/2 PH Cafeen Köpenhamn 15.00

Hej Elina! Vilka är ni?

- Hej! Vi är ett gäng unga musiker som mötts på Åsa Folkhögskola i Sörmland. Vi är spelglada men upprörda över den snett fördelade musikvärld som vi alla i dag är en del av och påverkas av. Tar vi en ordentlig titt så inser vi att vi faktiskt blivit berövade på halva musikhistorien. Och det är inte bara orättvist för de många kvinnor som genom musik uttryckt sig i det dolda utan också för alla människor som inte fått tagit del utav den musiken. Därför bestämde vi oss för att göra just denna turné, och plötsligt började skapande utav HerrMadame. Vi började leta låtar och fann efter en del grävande en underbar skatt! Egentligen rätt sjukt att vi ens var tvungna att leta efter dessa kvinnliga kompositörer men det behövde vi för det är inget som vi i vardagen bara susar förbi.

– Namnet uppstod då jag och Hanna i bandet gick förbi en anslagstavla med reklam för Popkolla Madame. Madame var ett fint ord tyckte vi, respektingivande. Men vi ville göra det mer könlöst och satte därför dit Herr! För oss är HerrMadame en högst levande karaktär! En mystisk sådan, klok, fördomsfri och rättvis med ett sinne för blandad konst i könlösa former!


Vilka låtar skrivna av jazzmusicerande kvinnor kommer vi att kunna ta del utav på eran turné?

- Vi kommer bland annat spela Marianne Trudels - Âme Mystère, Esperanza Spaldings - Cinnamon Tree och Marilyn Mazurs - The Butterflies. Till alla låtar har vi gjort egna arrangemang som är såklart tolkningar av dessa låtar.


Kommer den kommande eran verkligen bestå av fördomsfri musik?

- Förhoppningsvis. Men det är en lång väg dit. Det kommer krävas fler förebilder och och mer uppmuntran för tjejer som väljer att satsa på en bransch som blivit typiskt manlig, redan i ung ålder. Vi tror att det skulle löna sig för alla parter om det inte fanns några sådana begränsningar inom konstnärliga områden. Vi tror och hoppas att HerrMadame med denna turné lyckas inspirera några eller i alla fall föra fram en diskussion! Varmt välkomna att lyssna på oss!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150203 - Eva Nikell

Kul initiativ!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: