Aleksa Lundberg möter Saga Becker på Guldbaggegalan.

Saga Becker om guldbaggen: ”Stor seger för transkampen”

2015-01-27 | Aleksa Lundberg padlock

KULTUR

Gårdagens Guldbaggegala bjöd på en historisk händelse när Saga Becker, som första öppet transidentifierade skådespelare någonsin, kammade hem baggen – för sin roll som Sebastian/Ellie i Nånting måste gå sönder – i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.
- Det är en seger för transkampen, säger hon till Aleksa Lundberg efter galans slut.

FAKTA/Guldbaggegalans samtliga vinnare:
 • Bästa film: Turist (Producenter: Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Philippe Bober)

 • Bästa regi: Ruben Östlund (Turist)

 • Bästa kvinnliga huvudroll: Saga Becker (För Sebastian/Ellie i Nånting måste gå sönder)

 • Bästa manliga huvudroll: Sverrir Gudnason (För Kristian i Flugparken)

 • Bästa kvinnliga biroll: Anita Wall (För Frida i Hemma)

 • Bästa manliga biroll: Kristofer Hivju (För Mats i Turist)

 • Bästa manuskript: Ruben Östlund (Turist)

 • Bästa foto: Fredrik Wenzel (Turist)

 • Bästa klipp: Jacob Secher Schulsinger och Ruben Östlund (Turist)

 • Bästa kostym: Cilla Rörby (Gentlemen)

 • Bästa ljud/ljuddesign: Andreas Franck (The Quiet Roar)

 • Bästa mask/smink: Anna-Carin Lock och Anja Dahl (Gentlemen)

 • Bästa originalmusik: Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar (Gentlemen)

 • Bästa scenografi: Ulf Jonsson, Nicklas Nilsson, Sandra Parment, Isabel Sjöstrand, Julia Tegström (En duva satt på en gren och funderade över tillvaron)

 • Bästa utländska film: Två dagar, en natt (Regi: Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne)

 • Bästa kortfilm: Still Born (Regi: Åsa Sandzén) Rekommenderas!

 • Bästa dokumentärfilm: Om våld (Regi:Göran Hugo Olsson)

 • Särskilda insatser: Mats Holmgren (För insatser med färggradering och digital ljussättning på hundratals filmer)

 • Hedersbagge: Liv Ullman

 • Gullspira: Rose-Marie Strand, Folkets Bio (För sitt engagemang och värnande om mångfalden och vilja att skapa plats för individualitet.)

 • Biopublikens pris: Micke och Veronika

Det var en traditionsenlig Guldbaggegala som igår inleddes vid 18-tiden på Cirkus i Stockholm, två timmar innan den direktsända tv-galan. Svenska Filminstitutets VD, Anna Serner, höll tal om filmkonstens betydelse i en orolig värld och vikten av att skapa film som förändrar och förbättrar.

Om det är just förändring i en orolig värld vi är ute efter så är det anmärkningsvärt att Turist och Gentlemen är de två filmer som fått flest nomineringar.

På röda mattan stod Filip och Fredrik och pratade om vikten att få skämta om vad en vill utan att bli censurerad och när Kristofer Hivju höll tal efter att ha vunnit i kategorin Bästa manliga biroll pekade han med hela handen ut i publikhavet för att tacka ”sin kvinna”.


Tydlig favorit

Känslan av att filmsverige ännu är den vita, heterosexuella, ciskönade mannen med vanligt förekommande funktionsuppsättnings marker infann sig när Ruben Östlund fick komma upp på scenen för att hämta sin tredje bagge för kvällen.

Men så, mot slutet av galan, var det dags för kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Det var tydligt vilka majoriteten i salongen hejade på när de nominerade presenterades. Så snart ett klipp med Saga Becker visades brast nästan hela publiken ut i applåder och heja-rop. Prisutdelarna Ann Petrén, Lotta Teijle och Stina Eklblad drog ut på spänningen en kort sekund innan de avslöjade att Saga Becker tilldelats baggen.

Det uppstod en närmast euforisk känsla av lättnad och glädje när Becker gick upp på scenen för att ta emot priset. Regissören Ester Martin Bergsmark hurrade och författaren Eli Levén reste sig upp i bänkraden och hoppade jublandes.


Rörd Becker

Det var en lugn och märkbart rörd Saga Becker som ställde sig vid mikrofonen för att hålla tal. För någon minut stod tiden i salongen stilla.

- Den här kvällen kanske för många handlar om film. Men för mig personligen och för många andra handlar det om något som är så jävla mycket större. Det har påverkat så många människor. Det kan inget pris i världen toppa. Vi har skrivit historia ikväll.

På sociala medier syntes tydligt att det är efterlängtat när transpersoners prestationer uppmärksammas i offentligheten. Bland annat kommenterade journalisten och skribenten Maria Ramnehill händelsen på Facebook:

”Nånting måste gå sönder är kanske den enskilda film som betytt mest för mig någonsin. Att Saga också prisas för sin huvudroll gör mig så glad. En film som tar transerfarenheten på allvar tas på allvar av filmindustrin. Det är så stort.”


Mer peppad än någonsin

Efter galans slut väntade flertalet journalister och fotografer på ett möte med den historiska vinnaren. Becker bemötte det massiva intresset med fortsatt lugn och ett uppfriskande mått av beslutsamhet.

- Det här känns så jävla bra. Det är många som delar glädjen med mig idag. Vi ska fortsätta den här kampen och vi ska vinna den. Jag är mer peppad än någonsin.

- Nästa steg i transkampen är att transpersoner ska kunna göra sina röster hörda i alla frågor, inte bara när det handlar om just trans. Vårt perspektiv ska finnas med överallt, varje gång nånting ska pratas om.


Debutroman nästa

Härnäst väntar debutromanen som även den har ett transtema. Det finns också, än så länge hemliga, planer på att spela in ytterligare filmer.

När Sveriges mest prestigefyllda filmpris för första gången nu har tilldelats en öppet transidentifierad skådespelare, tänds ett hopp om en ny tid för kulturen i Sverige. Där mångfalden, förhoppningsvis, ska vara en självklarhet och en strävan hos alla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: