Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

#allofus: Gemensam aktion för aborträtten i EU-parlamentet

2015-01-22 | Malin Björk padlock

OPINION

”Hotet mot aborträtten växer i Europa. Vårt svar är att visa en gemensam front för kvinnors rätt till sina kroppar. Därför är Vänsterpartiet medorganisatörer i ett tvärpolitiskt initiativ för att stärka och försvara aborträtten.” Det skriver Malin Björk (V).

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Kampanjen kan följas/föras via hashtagen #ALLofUS

RELATERADE ARTIKLAR:

2013-12-11 Nederlag för mänskliga rättigheter i EU-parlamentet

Den 5 februari organiserar jag ihop med Socialdemokratiska, Liberala och Gröna ledamöter i Europaparlamentet ett möte med namnet All of us. Då presenterar vi också ett gemensamt uttalande till stöd för aborträtten.

Frågor om abort och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, är ett rött skynke för extremhögern, men också den konservativa partigruppen, EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår motarbetar viktiga förslag om kvinnors rätt till sina kroppar. För drygt ett år sedan röstade parlamentet ner den viktiga Estrela-rapporten som tog upp frågor om SRHR. I den nämndes rätten till säkra aborter men också hbtq-personers rättigheter och sexualundervisning. Det var just EPP som möjliggjorde att den röstades ner, och Moderater (avstod) och Kristdemokraterna (röstade emot) bidrog till det.

Abortmotståndarna blir allt högljuddare och har delvis bytt taktik. Istället för förbud, som man vet att de allra flesta är helt emot, försöker man driva frågan om ’samvetsklausuler’ eller andra inskränkningar och hinder för kvinnor. I EU talar man också mycket om att kompetensen för abortfrågor ligger hos medlemsstaterna.

Det är viktigt att frågan om abort ligger kvar som nationell kompetens men det är inte detsamma som att parlamentet måste vara tysta i frågan. Olyckligtvis har abortmotståndarna genom sin delvis nya retorik fått med sig många som annars skulle försvara aborträtten. Hökmark och Svensson hänvisade till exempel till nationell kompetens och bådas partier har en tydlig linje gällande svensk lagstiftning. Tyvärr gick de mörkermännens ärende när de röstade nej och abortmotståndarna har fått ny energi genom detta. Det i sin tur leder till mer extrema aktioner, som vi såg under RFSU:s filmfestival nyligen.

För ungefär ett år sedan lyckades kampanjen One of us samla in en miljon underskrifter mot abort. Deras krav var att stoppa pengar till biståndsprojekt med SRHR-inriktning; som preventivmedelsinformation och sexualundervisning. Projekt som också är en del i det viktiga arbetet för att förebygga HIV/AIDS.

Att människor dör i osäkra aborter eller i drabbas av hiv/aids spelar ingen roll för dessa ”pro-life-förespråkare”. Därför är kampanjen #ALLofUS så viktig. Den är ett svar på den cyniska och kvinnofientliga kamp abortmotståndarna för och jag hoppas att vi alla under namnet All of us kan visa att vi står enade i den kampen – för kvinnors rätt till våra kroppar!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: