Cartoon av Noa Olchowski publicerad i Haaretz: "10 journalister dödades i attacken mot Charlie Hebdo i Paris (ovan), omkring 13 journalister dödades i förra sommaren i attacken mot Gaza (nedan)"

Tidningen Haaretz redaktion hotas till döds

2015-01-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den israeliska dagstidningen Harretz redaktion hotas till döds efter publiceringar av kritiska teckningar. ”Med Guds hjälp kommer journalisterna på Haaretz att mördas precis som i Frankrike” skrev en av de upprörda i sin Facebook. Haaretz har uppmärksammat flera dödshot som riktas mot redaktionen.

I samband med Charlie Hebdo-massakern i Paris och för att hedra deras minne publicerade den israeliska tidningen Haaretz flera teckningar av journalisten Noa Olchowski. En av dessa teckningar handlar om de dödade journalisterna i Gaza under sommarens brutala israeliska attack. Enligt FN-rapportering dödades 15 journalister och mediearbetare under Gaza-attacken i somras.

Publiceringen orsakade högljudda och hetsiga reaktioner från högerextremister i landet. Kort efter publiceringen skrevs hotfulla kommentarer mot Haaretz redaktion på olika Facebooksidor tillhörande anhängare till Im Tirtzu-rörelsen. Det uppmanades bland annat till mord på Haaretz journalister.

”Grundaren av den neo-sionistiska och proto-fascistiska Im Tirtzu-rörelsen, har krävt en förundersökning mot tidningens redaktörer”, skriver Haaratz. Detta angående misstanke om brott i enlighet med lagparagraf 103 ”demoraliserande propaganda” i den israeliska strafflagen.

Tidningen Haaretz har publicerat en rad olika hotfulla kommentarer som visades på högerextremisternas Facebook sidor:

– Vi måste göra detsamma som terroristerna gjorde i Frankrike, men mot Haaretz, skrev Facebook-användaren Chai Aloni.

– Varför finns det ingen terrorattack mot Haaretz, undrade Moni Ponte.

– Låt terroristerna eliminera dem, skrev Daniella Peretz.

– Med Guds hjälp, kommer journalisterna på Haaretz att mördas precis som i Frankrike, önskade Miki Dahan.

– Som Danit Hajaj uttryckte det: De ska dö.

– Det är till Haaretz terroristerna borde ha gått, skrev Riki Michael.

– Död åt förrädarna, skrev Moshe Mehager.

– Jag hoppas att terrorismen når Haaretz, skrev Tuval Shalom.

– Med Guds hjälp ska det bli en Hamas-operation som dödar alla, som mot journalisterna i Frankrike, skrev Ruti Hevroni.

Harretz talesperson för redaktionen bemötte hoten med konstaterandet att ”det förvånande är att inom ramen för den globala debatten om yttrandefriheten och pressfriheten, och vid en tidpunkt när journalister har dödats för denna rätt, kräver internet-användare att Haaretz ska censurera en teckning vars innehåll de inte gillar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: