Yoav Hattab hyllas av unga tunisier som en hjälte.

Parisdådets offer är Tunisiens hjälte

2015-01-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Franskspråkiga tunisisk tidningen Le Temps skrev på söndag att tre av de fyra som mördades i kosherbutiken i Paris var av tunisisk ursprung boende i Paris.
En av dem var Yoav Hattab, 21, son till Tunisiens chefsrabbin Benjamin Hattab. Den unga Hattab flyttade till Paris för studier och befann sig på affären just vid gisslandramat fredagen 9 januari.

Enligt tunisiska Le Temps var den unge Yoav Hattab en hjälte då han tillsammans med muslimska Lassana Bathily, 24, som arbetade på kosherbutiken, räddade många barn och kvinnor till säkerhet. Enligt ett ögonvittne tog Yoav Hattab ifrån en av terroristerna, och IS-anhängaren, Amedy Coulibaly hans vapen. Men det fungerade inte och Hattab hann inte skjuta. Då fick han ett skott i skallen och dog omedelbart.

På ett franskt tv-program intervjuades Yoav Hattabs far, rabbin Hattab, som konstaterade att till skillnad från Frankrike har judar inga problem i Tunisien. ”Vi har inte haft några problem varken innan eller efter revolutionen i Tunisien”. I samma program deltog även Ibn Ziaten mor till en muslimsk fransk soldat som mördades i terrorattacken 2011 på en judisk skola. Hon sympatiserade med rabbin Hattab och sade att hon kämpar mot extremism i Frankrike, men bemöts själv med diskriminering på grund av sin huvudduk, hijab. Vidare hyllade hon den friheten som finns i Frankrike och sade att alla ska värna om friheten tillsammans.

Yoav Hattab hyllas nu av unga i Tunisien som en hjälte. Tusentals har på Facebook markerat att de ska delta på en minnesstund den 17 januari.


Yoav Hattab


Antisemitisk attack

Enligt den fransk-judiska institutionen Crif heter de andra identifierade offren vid Hyper Kosher-butiken Philippe Braham i 40-årsåldern, och François-Michel Saada, som var runt 60, och Yohan Cohen 22.

Terroristen Amedy Coulibaly, som sköts ihjäl av polisen under räddningsaktionen, har i kommunikation med media samt i en videoinspelning som spreds efter hans död, hävdat att terrorattackerna mot Charlie Hebdos redaktion och den judiska kosherbutiken i Paris var koordinerade. Coulibaly sade sig tillhöra terrorgruppen IS (Daesh) och valde just ut kosherbutiken eftersom ”judar är ansvariga för att muslimer mördas i Palestina”.

JIPF - Judar för Israelisk-Palestinsk Fred i Sverige har i ett pressmeddelande kallade attacken mot kosherbutiken i fredags ”en antisemitisk attack”. Vidare skriver gruppen att:

– Det är viktigt att poängtera att jihadisternas mördande inte har något att göra med islam och alla muslimska samfund i Sverige och Frankrike ser med avsky på de brott som gjorts i namn av deras religion.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: