Flyende bybor jagades med med motorcyklar. (bild från 2013)

Massaker i Nigeria

2015-01-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Terroristgruppen Boko Haram har begått ännu ett massmord i Nigeria. Enligt Amnesty International har 2 000 människor, främst barn, kvinnor och äldre mördats i staden Baga i Nigeria. Det talas om så många slaktade kroppar att de inte går att räkna, har lokala myndigheter och stadens ansvariga sagt till medierna.

RELATERADE ARTIKLAR

2014-05-09 Boko Haram erkänner kidnappningen av skolflickor

2014-05-02 Bortrövade flickor i massbröllop

2014-04-25 Bortrövade skolflickor

Tidig morgon den 3 januari väcktes byns invånare med dunder av handgranater, skottlossning och explosioner. Folk flydde till skogarna i utkanten, men Boko Harams män jagade de flyende med sina motorcyklar och mördade dem. Terroristerna satte eld på husen så de som sökte skydd i sina hem brändes ihjäl, rapporterar CNN. Många som försökte fly genom att simma till Chad över gränsen drunknade, få har klarat sig.

Till Nigerianska Premium Times säger en överlevande, lastbilsföraren Gambo, att alla män i staden ingick i en civilförsvarsgrupp och lyckades i början stoppa Boko Haram från att ta över staden. ”Vi till och med avväpnade och dödade några”. Men sedan kom Multi-National Joint Task Force som är en gemensam militär insats för att bekämpa Boko Haram.

- Vi klarade oss faktiskt relativt bra men när soldater kom fram sade de att vi ska dra oss tillbaka eftersom flygvapnet kommer snart. Kort efter stormade Boko Haram och vi hade inget annat val än att fly som alla andra.

Tidningen skriver att flera överlevare bekräftat hans berättelse.

Av de barn i staden Baga som lyckades fly Boko Harams beväpnade män, finns 140 på flyktingförläggningen i Yola som saknar sina föräldrar, säger den ansvariga för flyktingförläggningen till The Guardian.

Den 11 januari mördades sju och skadades 50-tals personere vid en marknad i delstaten Yobe efter en självmordsattack. Terroristerna var två tonårsflickor, enligt rapporter. Samtidigt rapporterade nigerianska tidningar flera samtida bombattentat samt attacker till städer i Yobe som är ett av de mest drabbade områdena sedan Boko Haram startade sina terrorattacker 2009.

Nästa månad hålls presidentval i Nigeria och fler dödliga attacker befaras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: