L'Eclipse fokuserade makthavare i sin satir

Frankrikes tradition av satir

2015-01-12 | Gordana Malešević padlock

KULTUR

Gordana Malesevic påminner om franska satirtidningen L'Eclipse och dess plats i den republikanska politiska traditionen, som historisk kommentar till attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo. L'Eclipse hade udden riktad mot makthavare och kunde, till skillnad från det skrivna ordet, tydas av alla.

L’Eclipse var en fransk satirisk veckotidning 1868-1919. Den var en uppföljare till La Lune som hade förbjudits 1868. De första fem åren var François Polo chefredaktör och André Gill chefstecknare. Så länge man inte sprider hat är det tillåtet att skratta, löd deras motto. Även Faustin Betbeder, Alfred le Petit, Albert Humbert och andra tecknare arbetade för L’Eclipse.

Genom en ny författning, som konfirmerades i en folkomröstning, blev Frankrike en konstitutionell monarki 1869 och André Gills satirteckningar fortsatte att driva gäck med det andra kejsardömet fram till dess fall, 1870.

Republikanerna hade vunnit folkets röst, vilket många anser inte kunde ha skett utan satirtecknarna – deras verk (till skillnad från det skrivna ordet) kunde tydas av alla. Tidigare samma år hade L’Eclipse publicerat en serie som gick under rubriken "Modes et coiffures pour l’an 1870" (reds övers: Mode och frisyrer för 1870).

Den 23 januari till exempel gjorde André Gill (1851–1899) narr av journalisterna. Förstasidans rubrik lyder "Projet de costume pour MM. les journalistes: mangeons-nous les uns les autres" (reds övers: Herrar journalisters utstyrsel. Här äter vi varandra?).

Ingen gick fri från tidningens kommentarer, särskilt inte personer och yrkesgrupper med stor makt. Mångas skuggsidor fylldes i med drastiska penndrag för att belysa vars och ens roll i samhällsutvecklingen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: