Madhu Kinnar (i mitten) under sin valkampanj.

Historiskt val av borgmästare

2015-01-06 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Det var med små marginaler som den oberoende kandidaten Madhu Kinnar valdes till borgmästare i det indiska distriktet Raigarh, med cirka 1,5 miljoner invånare. Valsegern kallades historisk av indiska medier. I en intervju med NDTV efter valet den 4 januari säger den nya borgmästaren, vars riktiga namn är Naresh Chauhan, att hon är stolt över folkets förtroende och kärlek.

 • Namnet ”Kinnar” som många transpersoner använder som efternamn i Indien är det äldre namnet för hijra.

 • TV-intervju med den nya borgmästaren Madhu Kinnar direkt efter valet.

 • Madhu Kinnar uppmanades av stadens transpersoner att ställa upp i valet som oberoende kandidat. Madhu Kinnar är 35 år och försörjde sig genom att sjunga och dansa på tågen och sparade pengar till sin valkampanj.

  – Jag spenderade bara 60 000-70 000 rupier från mina besparingar under min kampanj. Det var allmänhetens stöd som uppmuntrade mig att delta i valet för första gången. Och på grund av deras stöd vann jag!

  Valdeltagarna i Raigarh var trötta på BJP och dess sittande borgmästare var anklagad för korruption. Därför röstade majoriteten på motkandidaten, skriver de flesta indiska tidningar när de förklarar orsaken till Madhu Kinnars oväntade seger med enbart 4,537 fler röster, trots begränsade resurser till valkampanj.


  Transpersoners revolution

  Homosexualitet är fortfarande olagligt i Indien och de som grips för samkönade sexuella förbindelser döms till fängelsestraff. Därför anser hbtq-aktivister i Indien att Madhu Kinnars seger är viktigt och historiskt. 2014 erkändes transpersoner som det tredje könet i Indien av högsta domstolen. Några månader senare gladdes hbtq-aktivister över landets första transperson som nyhetsankare. Padmini Prakash i tv-rutan kallades för ännu ett steg i den kulturella transgenderrevolutionen som tycks pågå i Indien.


  Padmini Prakash.


  Långt i från den första

  Indiska The Telegram skriver den 5 januari att Madhu Kinnar är långt ifrån den första transperson som valts till borgmästare i landets historia. Kamla Jaan valdes till borgmästare för staden Katni i Madhya Pradesh år 1999. Men hon avsattes av politiska motståndare efter två och halvt år av framgångsrikt arbete.

  Asha Devi satt som borgmästare i staden Gorakhpur i Uttar Pradesh mellan 2000 och 2003. Enligt The Telegram har delstaten Madhya Pradesh även skickat transpersonen Shabnam Mausi till sitt lokala parlament 1998.

  Transperson- och Hijra-ledaren Baseer Kinnar, (även kallad Kamala Kinnar) valdes till borgmästare i staden Sagar år 2009. Som oberoende kandidat vann hon med 43 000 rösters marginal över BJP:s kandidat. Men en domstol annullerade valresultatet och avsattes Baseer Kinnar år 2011. Domstolen ansåg att Baseer Kinnar, 57 år, inte var en biologisk kvinna medan borgmästarposten detta år var reserverad och kvoterad för en kvinna. Men Baseer Kinnar har inte lämnat politiken. Senast ställde den kända hijra-ledaren upp i valet 2014 mot BJP kandidaten Narendra Modi, den nu sittande premiärministern.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: