Sanaa Seif och Yara Sallam tillsammans med andra fängslade unga kvinnor i Egypten.

Egyptiska aktivister kvar i fängelse

2015-01-06 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den 28 december 2014 hölls en ny rättegång för 23 fängslade unga aktivister i Egypten, däribland de kända människo- och kvinnorättsaktivisterna Sanaa Seif och Yara Sallam.

Denna nya domstol dömde samtliga som överklagade den tidigare domen till två års fängelse samt två år under polisbevakning. Bland de 23 aktivisterna finns sju unga kvinnor som har fått sina domar reducerade från tre till två år. Kända politiska och kulturella personligheter i Egypten samt internationella kampanjer har vädjat om deras frigivning.

De 23 aktivisterna har suttit fängslade sedan 21 juni 2014 på grund av att de deltagit i en fredlig protestaktion utanför presidentpalatset i Kairo. En ny lag från 2013 förbjuder demonstrationer och protester i Egypten.

I lördags meddelade människorättsadvokaten Tarek El-Awady i Daily News Egypt att landets president planerar att frige 50 fängslade aktivister. Med detta får 50 aktivister, samtliga gripna under fredliga protester, pardon redan den 25 januari i samband med revolutionens årsdag. Men advokaten tillägger att fortfarande kommer 268 personer sitta kvar i fängelser för att ha brutit mot antiprotest-lagen.

Ordföranden för Egyptian Organization for Human Rights (EOHR) har meddelat i ett uttalande att organisationen har lämnat namn på 200 fängslade till president Abd al-Fattah al-Sisi med vädjan om att de får pardon. Detta för att yttrandefriheten är garanterad i grundlagen och dessa personer inte ska sitta fängslade, enligt ett uttalandet från organisationen, som dessutom har krävt att anti-protestlagen upphävs.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: