Johanna Langhorst är journalist och författare.

”Vad krävs för att inkluderas dagens i feminism?”

2014-12-29 | Johanna Langhorst padlock 2

OPINION

Vian Tahirs krönika inför helgerna har fått skribenten och författaren Johanna Langhorst att reagera.

”Jag gillar ”hen” och jag gillar ”god helg” istället för ”god jul”. Men jag anser inte att den som använder dessa begrepp är en bättre människa än den som fortsätter köra med de gamla”, skriver hon i ett svar till Tahir.

Johanna Langhorst är journalist och författare till boken Förortshat som utkom på Ordfronts förlag 2013.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-12-19 Glöm inte bort att alla inte firar jul

Jag läser Vian Tahirs krönika, späckad med goda råd inför helgerna, och blir oerhört matt. Man får inte säga ”god jul” men man får heller inte låta bli att säga ”god jul”. Båda är förtryckande på olika sätt. Man får inte säga ”god helg” heller, eftersom helgen kanske kan bli dålig och man ska inte säga ”gott nytt år”, trots att det står i almanackan att 2015 är här alldeles snart. Nej, för någon kanske har släktingar någonstans där man firar nyår vid en annan tidpunkt. Eller någon kanske har ett riktigt vidrigt år framför sig och då är det ju nästan som ett hån att säga ”gott nytt”.

Tahirs krönika har sina poänger, men kom igen. Är det verkligen sådana här pseudofrågor vi ska lägga krutet på? Vissa ord är kränkande, men "god jul" är ingen kränkning. Inte än så länge i alla fall.

Vad är det som håller på att hända med den feministiska och antirasistiska queer-rörelsen i Sverige? Ska vi slå på varandra istället för på dem som förtjänar det? Ska vi ägna oss åt att noja över vem vi råkat säga "god jul" till, när vi har fullt upp med att kämpa mot mordbrännare?

Språket är ett av våra viktigaste redskap och det är betydelsefullt hur vi använder orden. Men kan vi verkligen förändra samhället med hjälp av ett totalitärt språkbruk? Jag tror inte det.

Jag gillar ”hen” och jag gillar ”god helg” istället för ”god jul”. Men jag anser inte att den som använder dessa begrepp är en bättre människa än den som fortsätter köra med de gamla. Andra saker är viktigare tycker jag. Konkret solidaritetsarbete. Mod att bryta mot normer när de skapar uppenbart och konkret förtryck. Vänlighet och generositet mot närstående och främlingar.

Det senaste året påminner många av mina meningsfränders beteende allt mer om den radikala vänstern på 70-talet, den som ville exkludera alla som inte var tillräckligt radikala på ytan. Det märkliga är att de som var mest högljudda och programmatiska då, har idag helt bytt fot politiskt.

Att använda ”rätt” ord eller att tycka ”rätt” sak är inget för mig eller för någon annan som vill tänka själv. Jag hatar allt vad rättning i ledet heter. Gillar inte regler och underkastelse.

Jag gillar solidaritet och jämlikhet. Vad krävs för att inkluderas i vår antirasistiska, feministiska queera solidaritetsrörelse i dag?

Om det är mer betydelsefullt hur jag säger saker än vad jag menar, om det är viktigare att jag lyder än att jag kämpar för det jag tror på, om jag förväntas reta mig på dem som hälsar ”god jul” istället för att arbeta konkret mot hat och för jämlikhet, då skippar jag rörelsen.

Tack men nej tack.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141229 - Julia Bahner

När du skriver "Jag gillar hen" och liknande anser jag att det visar din priviligierade position utifrån vilken du kritiserar en persons vilja att använda just ett mer inkluderande språk. En sorts oförstående inför vad det innebär att inte leva innanför normen och därmed hela tiden behöva förhålla sig till att inte passa in i de gängse sociala koderna och språket. Det handlar inte om vad som är rätt utan om hur vi kan öppna upp språket så att det är mer inkluderande. Och vad är "konkret förtryck"? Förtryck är som jag ser det något omfattande, strukturellt och uppbyggt av många små eller stora interaktioner - jag ser inte att det konkreta kan särskiljas ifrån det abstrakta, åtminstone ser jag inte poängen i det. Varför är det ena arbetet mot förtryck enligt dig mer betydelsefullt än något annat och enligt vems definition?


20141229 - Goldina Smirthwaite

Det är synd om folk uppfattar en vänlig önskan om God Jul som förtryck.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: