Gamlastan i december

”Glöm inte bort att alla inte firar jul!”

2014-12-19 | Vian Tahir padlock 3

KULTUR

Önska inte god jul till höger och vänster i år, tänk på att den här tiden på året varken är god eller jul för alla! Det rådet ger Vian Tahir som önskar att vi inte glömmer allt vi har lärt oss om inkludering resten av året.

Jag uppskattar kombinationen gåvor och god mat, så jag är svag för högtider som innehåller det ena eller båda. En av mina talanger är att lista ut bra presenter speciellt anpassade för mottagaren. Nu när den största av de kristna kapitalistiska högtiderna står för dörren tänkte jag ge en gåva i form av några goda råd.

I grunden handlar det om att inte anta att alla firar samma högtider och inte förutsätta att helgen var något gott. Det låter som ett enkelt råd, men vid den här tiden i den Gregorianska kalendern är det som all medvetenhet och inkludering som övats in under året är bortblåst.

Att ta till sig det innebär nämligen att sluta fråga om julklappar, julmat och julfirande åt höger och vänster i tid och otid. Eller åtminstone låta bli förvånade utrop till personer som inte firar jul, inte firar på samma sätt eller inte har samma julbord. Allra svårast verkar det vara att skippa pratet om julklappar, även för de som istället skänker pengar till välgörenhet för att slå sig fria från köphets. För även du som talar om att inte ge julklappar som ett medvetet val, talar fortfarande om julklappar.

För många är det här en stressig period, inte för att det ska handlas, pyntas och bakas, utan på grund av ifrågasättanden, fördomar och press. Det är som omgivningen förvandlats till rumpnissar som ska fråga varför i en månads lång kör. Det som inte upphör att provocera mig är svårigheten att ge respekt under högtiden som har rykte om sig att vara så oerhört generös. I generositetens anda kommer här därför råd från mig till dig, med en önskan om lite lugn och ro till oss alla.

Till dig som förutsätter att alla firar jul och visar förvåning när det inte är så vill jag överlämna lärdomen: Sverige må vara ett sekulariserat land men jul är en kristen högtid. Det finns fem andra världsreligioner med andra traditioner. Du kan istället fråga “Har du några särskilda planer för helgen/veckan/morgondagen?”.

Till dig som chockeras över att människor inte har samma traditioner, TV-schema eller julbord som du vill jag ge påminnelsen: Det finns 365 dagar i din kalender och minst 300 av dem är du obrydd om att alla inte gör eller äter samma saker som dig på samma sätt. Var obrydd om det även den här dagen. Du kan svara “Det låter trevligt”.

Till dig som på grund av namn, utseende, religion eller liknande antar att någon inte firar jul och uttrycker förvåning över att hen gör det vill jag lämna över några frågor: vilket namn eller utseende har en julfirare? Och om du som inte är praktiserande kristen firar jul, varför skulle andra som inte är praktiserande kristna inte kunna fira jul? Du kan hålla masken och berätta för din medfirande vän hur din julgran ser ut.

Till dig som talar om julklappar vill jag skänka uppmaningen: Sluta! Speciellt när det handlar om barn. Alla föräldrar har inte råd. Alla barn får inte presenter och behöver inte känna sig skamsna, annorlunda, utanför eller må dåligt på något annat sätt av dina frågor. Du kan helt enkelt fråga “Hur mår du?”

Till dig som talar om att inte ge julklappar som ett ställningstagande mot köphetsen vill jag ge tankenöten: lyxen att välja bort julklappar är någonting som inte alla har. Det finns de vars ekonomi har tagit bort den valfriheten. Det finns de som även om de skulle vilja ge presenter, inte har råd. Ditt medvetna val är ett privilegium. Du kan helt enkelt känna inombords att det var ett bra ställningstagande oftare än du yttrar det.

Till dig som tror att allt med jul är gott vill jag lämna över några kalla fakta: det här är även en säsong fylld med alkoholhets, våld i hemmet och finansiell ångest. Inte alla barn ser fram emot lovet. Inte alla vuxna heller. Du kan helt enkelt respektera att alla inte tycker julen är god och förmodligen har goda anledningar till det.

Om du blev inspirerad och fick den smarta idén att helt enkelt fråga personer om de firar jul, förutsätter jag att du är smart nog att fråga alla den frågan. Inte bara de som enligt dig har ett icke-julklingande namn, ett icke-juligt utseende eller en icke-julig religion. För dina fördomar om vem som självklart firar jul är helt fel. Tomten och verkstaden jobbar nämligen dygnet runt hela julen och jag hoppas verkligen att de får övertidsersättning.

När jag ändå är igång som en sista tankenöt: visste du att miljarder människor inte firar nyår samtidigt som du gör?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141223 - Jimmy Weidmann

Tänkvärt! På engelska säger man ju ofta numera det mer neutrala "Happy Holidays" istället för "Merry Christmas" eftersom många amerikaner firar hanukkah/annat eller helt enkelt bara är lediga och inte firar någonting särskilt alls. Finns det ingen svensk motsvarighet till det? Annars kanske det är hög tid att lansera.


20141223 - Anna-Klara Bratt

Trevliga eller sköna helger?


20141223 - Kerstin Jörnäs

Nä... Vi firar jul här och har gjort det sen så långt tillbaka att vi inte ens vet varifrån ordet "jul" kommer... hur kan det vara fel? Visst är julen hysterisk, kapitalistisk och ett mentalt marathonlopp, men inte blir det bättre om vi låtsas nåt annat... Inte blir fattiga rikare genom att osynliggöras? Inte blir det galna i vår värld mindre galet om vi inte låtsas om det? Orättvisor och ökande klassklyftor angrips och förändras genom att synliggöras och att upprörda människor blir många och agerar! God Jul, fööresten...

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: