Dyke Hard till Berlin

2014-12-16 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

Som tredje svenska långfilm har Dyke Hard, kvalat in till Panorama-sektionen på Berlins filmfestival.

– Att få internationell premiär just där känns som att vi dött och kommit till himlen – är det på riktigt? säger filmens skapare Bitte Andersson.

Dyke Hard är uttagen till filmfestivalen i Berlin i Februari med motiveringen:

I det svenska bidraget Dyke Hard av Bitte Andersson har alla hinder för vad som gör indie-film så underhållande rivits. En tokig, kvasimusikal av post-punk-lesbo-rock-'n'-roll kaliber. I Anderssons regidebut försöker ett kvinnoband, vars sångare förlorats till onda krafter, ändå ta sig till en musiktävling: detta är underjordiskt kul i sin renaste form, en sällsynthet i dessa, mer opportunistiska, tider.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska filminstitutet har Bitte Anderssons actionkomedimusikal Dyke Hard som tredje svenska långfilm kvalat in till den prestigefyllda Panorama-sektionen på festivalen.

– Vi är superglada och samtidigt jätteskraja! Dyke Hard är ju en helt crazy B-film och Berlins filmfestival är en av världens tyngsta, men också en av de mest öppensinnade. Att få internationell premiär just där känns som att vi dött och kommit till himlen – är det på riktigt? säger Bitte Andersson i pressmeddelandet.

Dyke Hard är Bitte Anderssons långfilmsdebut. Hon är serietecknare med bakgrund i fanzines och Do-It-Yourself-kultur. Bitte Andersson har bland annat arbetat för Troma Entertainment i USA, det kultförklarade independentbolaget som specialiserat sig på skräckfilmer med farsförtecken ibland kryddat med samhällskritik. Aleksa Lundberg intervjuade Bitte Andersson i första avsnittet av Fempers Weekendpodd, bland annat om Dyke Hard som har svensk premiär den 6 mars 2015.

Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Baker Karim och är producerad av Tomas Michaelsson och Bonnie Skoog Feeney, Filmlance International. Manuset har skrivits av Bitte Andersson, Alexi Carpentieri, Martin Borell och Josephine Krieg och bland de medverkande märks Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wångensjö, Alle Eriksson, Iki Gonzalez Magnusson och Josephine Krieg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: