Chelo Mira är ledare för spanska IF.

Spanskt systerparti håller ögonen på Feministiskt Initiativ

2014-12-09 | Rebecka Erici padlock

UTRIKES

Våren 2014. Feministiskt Initiativ får 5,49 procent i EU-valet. Drygt 200 mil bort firar ett annat parti det svenska partiets framgång. Det är Iniciativa feminista i Spanien som lägger upp bild efter bild på en jublande Gudrun Schyman. Frilansjournalisten Rebecka Erici har träffat Chelo Mira, ordförande för det spanska systerpartiet i Madrid.

FAKTA/INICIATIVA FEMINISTA

  • Ordförande: Chelo Mira

  • Start: 2006 efter att sex kvinnor besökt valrörelsen i Sverige. Första valdeltagandet i EU-parlamentet 2009. Feministiska partier har funnits tidigare i Spanien, men inte under IF-loggan.

  • Iniciativa Feminista (IF) har ställt upp i två EU-val, 2009 och 2014. I senaste valet fick de ungefär 25 000 röster, det vill säga runt 0,16 procent.

  • Samarbetspartierna Iniciativa Feminista (IF), Feministiskt Initiativ (Fi), polska Partia Kobiet och tyska Feministische Partei Die Frauen, tog inför EU-valet 2014 fram ett gemensamt politiskt program med 15 punkter att jobba för i EU-parlamentet.

Iniciativa Feminista, eller IF som det förkortas, har själva fått 0,16 procent i det spanska EU-valet, men gått starkt framåt jämfört med 2009 års val.

- Hade vi fått tv-tid så hade vi kunnat öka tio gånger till, säger Chelo Mira, president för Iniciativa Feminista.

IF startades 2006 efter att sex kvinnor besökt den svenska valkampanjen. Loggan innehåller ett, för svenska väljare välkänt, uppochnervänt utropstecken följt av ett tjockt F. Under senaste kampanjen var färgen lila istället för rosa, men att IF och Fi delar samma grundtanke är tydligt. Maria Borgström har tidigare haft ansvar för Feministiskt Initiativas internationella kontakter och träffat representanter för flera europeiska samarbetspartier.

Det som slagit mig när jag träffat andra länders företrädare är i vilken utsträckning vi slåss mot samma problem, säger hon och fortsätter:

– Feministisk politik är väldigt global. Det är en egen ideologi som har grundläggande ståndpunkter och värderingsfrågor som gör att det går väldigt bra att jämföra över nationsgränser.Det är två länder med olika förutsättningar. Katolska Spanien där förra justitieministern, Alberto Ruiz-Gallardón, nyligen avgick i protest då han inte fick igenom ett lagförslag om att begränsa aborträtten. Spanien, som var en diktatur fram till år 1975. Ändå fortsätter Chelo Mira på samma spår som Maria Borgström.

– I Sverige så är till exempel prostitution förbjudet, så ser det inte ut här. Men samtidigt finns våld mot kvinnor överallt. Därför ser våra valprogram till 99 procent likadana ut.

Hon menar att det är första gången som Europa ser ett starkt feministiskt politiskt samarbete och att det kan ge ringar på vattnet.

– Om de ser att vi kan i Europa, varför skulle de då inte göra samma sak i Afrika, Sydamerika och Nordamerika, frågar sig IF-ledaren.

Samarbetet mellan FI, IF och partier från Polen och Tyskland har gett upphov till fler möten med start 2010 i Valencia. Till valet 2014 togs ett gemensamt politiskt program fram.

– Samarbetet handlar om hur vi organiserar oss. Vi ifrågasätter problem politiskt, vilket utmanar de andra partierna att ta upp frågan, säger Maria Borgström. Europa är som ett stort land med olika regioner. Den feministiska rörelsen måste samarbeta, säger Chelo Mira.

I Spanien har IF hitintills ställt upp i två EU-parlamentsval och i ett lokalval på Gran Canaria. De satsar på att växa sig större för att kunna delta i nationella val, men Chelo Mira menar att klimatet för feminism i Spanien i dag är tudelat.

Vi har lagar som är mycket progressiva, men som inte fungerar. Till exempel har vi en jämställdhetslag som är en av de mest avancerade i Europa, men i realiteten så fungerar den inte, säger hon.


Loggan sprider sig

Med en lila penna med IF-tryck i handen berättar Chelo Mira om en grupp från Mexiko som ringt och frågat om de får använda sig av samma namn och logga. Nyligen fick hon ytterligare ett samtal, denna gång från Frankrike, om uppstartsarbete under IF-typsnittet.

Samma logga, men med skillnader. Chelo Mira menar att det framförallt gäller storleken. I Spanien har IF inga anställda, allt arbete sker på volontär basis. Hon menar även att medieklimatet gör det svårt för partiet att få fram sina åsikter.

– Soraya Post hade inte behövt vara den enda feministiska representanten i EU. Vi mer än fördubblade våra röster utan att synas i tv, hade vi fått medietid hade det kunnat se annorlunda ut.

Men att Post kom in är viktigt och parallellt med Fi-jublet så hurrades det även på spanska.

– Soraya Post är inte Soraya Post, representant för Sverige. Hon är Soraya Post, representant för hela världen, säger Chelo Mira.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: