Maria Ferm och Gunvor G Ericsson.

Budgetomröstningen avgör kvinnojourernas pengar

2014-12-02 | Gunvor G Ericson , Maria Ferm padlock 3

OPINION

100 miljoner mer än Alliansens förslag. Så stor är skillnaden för landets tjej- och kvinnojourer, beroende på hur budgetomröstningen utfaller i morgon, den 3 december. Miljöpartiets Gunvor G Ericson och Maria Ferm uppmanar alla som har synpunkter på det att kontakta sina riksdagspolitiker och fråga hur de ser på saken.

Maria Ferm är gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson, Gunvor G Ericson tidigare jämställdhetspolitisk talesperson i Miljöpartiet de Gröna

På onsdag ska riksdagen rösta om budget för 2015. För många kvinno- och tjejjourer runt om i landet står mycket pengar på spel. Samarbetsregeringen avsätter 100 nya miljoner utöver de pengar som redan finns medan Alliansen avsätter 70 miljoner mindre i sitt budgetalternativ .

Det har länge funnits en frustration hos kvinnojourerna för att de årligen måste ansöka om projektpengar för att kunna finansiera sin ordinarie verksamhet. Vi förstår verkligen den frustrationen. Det är viktigt att det civila samhällets organisationer får stöd för att utföra sin verksamhet. Kommunerna har ett lagstadgat ansvar för att ge skydd åt dem som utsatts för våld i nära relationer men civilsamhällets organisationer utgör ett värdefullt komplement.

De ideella kvinnojourerna utför ett betydelsefullt arbete med stöd och skydd till kvinnor som har utsatts för våld. Regeringen avser därför att från och med 2015 årligen avsätta ytterligare 100 miljoner kronor för att stärka de ideella kvinno- och tjejjourernas arbete. Stödet ska bidra till ökad långsiktighet och bättre planeringsförutsättningar för de aktuella kvinnojourerna. Regeringen avser också att se över konstruktionen av stödet till de ideella kvinnojourerna just för att komma bort från den ryckighet som projektmedelsfinansiering innebär.

I Alliansens budgetmotion under särskilda jämställdhetsåtgärder anges att de avsätter 70 miljoner kronor mindre till kvinnojourerna än regeringens förslag. För år 2016 fortsätter de minskningen med 70 miljoner för att år 2017 och 2018 dra ned ännu mer – 150 miljoner kronor mindre än regeringens förslag. Det stämmer dåligt med den retorik som Alliansen har uttalat om att ”kvinno- och tjejjourer ska få sin långsiktiga finansiering säkerställd.”

Budgetomröstningen innebär att välja mellan satsning på kvinnojourerna som den feministiska samarbetsregeringen föreslår eller neddragning av resurserna som Alliansen föreslår.

Ställ frågor till riksdagsledamöterna från ditt län – vill de ha en satsning på kvinno- och tjej jourerna eller ej. Det avgörs av hur de röstar om budgeten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141202 - Carin Holmberg

Tyvärr är det helt obegripligt att läsa hur mycket pengar det handlar om. Det står att borgarna tillsätter 70 milj mindre än samlingsregeringens 100 miljoner. Det är i min räknebok = 30 miljoner. Sedan står det att borgarna ska dra ner först med 70 milj och sedan med 150 miljoner året därpå. Jag trodde satsningen var på 100 milj från samlingsregering. Men vad är då utgångsläget är det 70 + 70 + 150 ??? Jag vill gärna ha klarhet. Antagligen läser jag dåligt.


20141203 - Anna-Klara Bratt

Skickar frågan vidare till skribenterna!

mvh/anna-klara


20141205 - Gunvor G Ericson

Alliansens budgetmotion under ramanslaget 3:1 om särskilda jämställdhetsåtgärder. Där anges det att man avsätter 70 miljoner kronor mindre till kvinnojourerna än regeringens förslag. För år 2016 fortsätter man med samma minskning medan man för år 2017 och 2018 avsätter 150 miljoner kronor mindre än regeringens förslag.

se motion utgiftsområde 13

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: