Var är solidariteten med feministerna och HBTQI-personerna i Finland?

”Var är pressen på Finlands politiker?”

2014-11-25 | Undertecknarna padlock

OPINION

”Fredagen den 28 november ska äktenskapslagstiftningen behandlas i Finlands riksdag, för kanske sista gången. Och det ser mörkt ut. Om inte de finländska politikerna blir pressade från internationellt håll kommer lagändringen att falla.” Det skriver 10 finländska feminister som nu kräver att svenska feminister i alla former och organiseringsmodeller omedelbart visar solidaritet och sätter press på politiker i Finland.

UNDERTECKNARNA:

Andrea Björkholm, skådespelare

Johanna Dikert, journalist

Sara Eriksson, studerande

Heidi Hakala, journalist

Edith Hammar, konstnär

Andrea Reuter, konferencier och programledare

Tiina Rosenberg, rektor för Konstuniversitetet i Helsingfors

Jannica Sandström, studerande

Jenny Jarlsdotter Wikström, doktorand

Malou Zilliacus, scenkonstnär och genusvetare


RELATERADE ARTIKLAR:

Nej från finskt lagutskott till könsneutral äktenskapslag

Hur många svenskar vet att homosexuella inte får gifta sig i Finland? Hur många vet att Finlands riksdag just nu röstar om en jämlik äktenskapslag och att det ser ut som att äktenskapet kommer att fortsätta vara heterosexuella finländares privilegium? Inte många, tror vi. Det är den enda rimliga förklaringen till bristen på press på finländska politiker från svenskt håll. Svenska feminister har ett ansvar för att ställa sitt grannlands politiker mot väggen. Var är solidariteten med feministerna och HBTQI-personerna i Finland?

Vi börjar från början: Finland saknar fortsättningsvis en jämlik äktenskapslag. Det betyder att äktenskapet enligt lag enbart innefattar heterosexuella par. Homosexuella par kan registrera sig utan att få samma rättigheter som ett gift heteropar. Homosexuella saknar därmed adoptionsrätt. Hösten 2013 samlade ett medborgarinitiativ för en jämlik äktenskapslag 166 851 underskrifter – nästan tvåhundratusen finländare tog alltså aktivt ställning för en lagändring. Under året som gått sedan dess har förslaget om att förnya äktenskapslagen behandlats i riksdag och i juridiska utskott.

Den senaste utvecklingen skedde den 20 november. Då röstade det juridiska utskottet nej till en behandling av förslaget med rösterna 8–9. Sociala medier fylldes snabbt av högljudda protester och på kvällen samma dag som omröstningen hade över 5 700 personer på Facebook sagt att de tänker delta i den demonstration som ordnas utanför Finlands riksdag fredagen den 28 november – dagen då förslaget följande gång behandlas i riksdagen.

Trots att reaktionen på röstresultatet var omedelbar, ilsken och högljudd går det att ana en viss trötthet i engagemanget. För oss som på olika sätt stött arbetet för en jämlik äktenskapslag har de senaste åren varit en ständig berg-och-dal-bana av hopp och besvikelse där riksdagen upprepade gånger röstat emot den lagändring som 65 procent av finländarna stöder. För att man ska orka kämpa för sina och andras rättigheter behöver man någon enstaka medgång bland alla motgångar. Och man behöver stöd.

Genom att följa med mainstream-medier i Finland får man en god uppfattning om det politiska läget och viktiga händelser i Sverige. Finländska feminister har bra koll på det feministiska fältet i Sverige, vilka frågor som diskuteras och hur. Man följer med feministiska bloggar och poddar, prenumererar på tidskrifter och delar artiklar. Efter att nazister attackerade en manifestation mot rasism i Kärrtorp i Stockholm december 2013, ordnades det en stöddemonstration i Helsingfors. När fascister attackerade en 8 mars-demonstration i Malmö i våras, ordnades det en stöddemonstration i Helsingfors. Kommunikationen löper alltså väl i riktningen Sverige–Finland.

I Sverige däremot lyser stödet för de som kämpar för feminismen i Finland helt med sin frånvaro, och Finland är närmast osynligt i medierna – det enda undantaget är sporten. Endast undantagsvis känner man till att Finland är ett tvåspråkigt land och att det finns en uppsjö av svenskspråkiga medier i Finland som man kan följa med om man är intresserad. Och kunskapen om hur den feministiska debatten ser ut i det östra grannlandet är nästan obefintlig.

.

Var är stödet från Sverige? Var är manifestationerna, artiklarna, radioprogrammen, nyhetsinslagen, diskussionerna? Var är de svenska politiker som kunde sätta press på sina finländska kollegor när det gäller till exempel ojämlika äktenskapslagar, tvångssterilisering av transpersoner eller ifrågasättande av rätten till abort?

Fredagen den 28 november ska äktenskapslagen åter behandlas i riksdagen, för kanske sista gången. Och det ser mörkt ut. Om inte de finländska politikerna i de värdekonservativa partierna Kristdemokraterna, Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna blir pressade från internationellt håll kommer lagändringen att falla. Det handlar inte om enstaka lagar eller fall av diskriminering. Det handlar om att finländska politiker systematiskt nedvärderar icke-heteronormativa liv när de stiftar lagar.

Vi kräver att svenska feminister i alla former och organiseringsmodeller omedelbart sätter press på politiker i Finland och visar solidaritet med finländska feminister. Vi föreslår att vi börjar med svenska stöddemonstrationer för en jämlik finländsk äktenskapslag den 28 november 2014.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: