Barnäktenskap enligt syriska flyktingflickor. Teckning ur Save the Childrens nya rapport.

Allt fler barnäktenskap bland syriska flyktingar

2014-11-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Ofta förklaras barnäktenskap enbart med bakomliggande kulturella och religiösa orsaker. Men fattigdom, krig, otrygghet och social utsatthet visar sig vara de främsta orsakerna för att allt fler minderåriga bland syriska flyktingar i Jordanien gifts bort.

I ett projekt som brittiska Rädda barnen har genomfört fick syriska flickor boende i en flyktingförläggning i Jordanien beskriva barnäktenskap genom att rita. Barnäktenskap har ökat i takt med flykten som orsakats av det långvariga inbördeskriget i Syrien. Rapporten visar en tydlig länk mellan fattigdom, otrygghet och föräldrarnas oro för våldtäkt, och detta leder till allt fler flickor ingår äktenskap tidigt, vilket sedan legitimeras ytterligare genom hänvisning till kulturell och religiös välsignelse.

I Jordanien har andelen registrerade äktenskap bland syriska flyktingar där bruden var under 18 år ökat från 12 procent år 2011 (ungefär samma siffra som i Syrien före kriget) till 18 procent 2012, och så högt som 25 procent 2013, uppger Save the Children i sin rapport.

Några av de minderåriga brudarna har även delat med sig av sina berättelser som publicerats i den färska rapporten.

”Jag gifte mig när jag var 15 år gammal. Jag var tvungen att gifta mig eftersom min familj och jag – tio människor – delade ett mycket litet hus med endast två rum. Vi var tvungna att gifta oss, och det var en dag full av tårar och sorg mer än glädje. Jag strävade efter att komma in på läkarlinjen vid universitetet och bli läkare. Jag lämnade skolan och avslutade inte elfte året och vi kom till Jordanien. Allt blev förstört... Det fanns ingen glädje på min bröllopsdag. Jag hoppades tidigare på att leva i ett mycket vackert hus, jag hade drömmar om det – att ha mitt bröllop i en fin festhall och bjuda in alla mina nära och kära.”

Detta skriver Nadia som lever i Jordanien efter äktenskapet.

I brittiska Rädda barnens rapport nämner föräldrarna fattigdom samt otryggheten kring flickors säkerhet i flyktingförläggningarna bland orsakerna till varför de beslutat att gifta bort sina minderåriga flickor. Ofta gifts flickorna bort till män som har stabil och ordnad tillvaro.

Fadern till Reem som giftes bort vid 15 förklarar:

”Jag tog beslutet att gifta bort min dotter så ung eftersom vi kände att vi saknade stabilitet genom att vara tvungna att leva på en plats som denna, trängas med ett enormt antal flyktingar. Instabiliteten lämnade mig inget annat val än att fatta ett beslut. När det gäller hennes utbildning var det svårt för henne att fortsätta här. Det rör sig om ett stort antal män på gatorna och nära skolorna, så som far var jag tvungen att fatta beslut om att antingen hålla henne hemma med mig tills vår framtid blir klarare eller gifta bort henne tidigt... Naturligtvis fattade jag inte det beslutet på egen hand. Det var ett familjebeslut och jag rådgjorde med min dotter och gav henne friheten att välja. Hon tog beslutet på egen hand och vi satte inte någon press på henne. Det var omständigheterna som tvingade oss att fatta det för tidiga beslutet och få henne bortgift. Vi ångrar oss inte.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: