Roberta Settels grundade sin egen skivetikett ”Music in Crisis”

Minnestund för Roberta Settels

2014-11-21 | Elena Smon Wolay padlock

KULTUR

Den egensinniga elektronmusikern Roberta Settels får ett postumt erkännande på Fylkingen i Stockholm i kväll, fredag 21 november. När hon skulle släppa skivan ”Isolation! Meinhof in Memoriam” på skivbolaget Caprice ville de ändra på skivtiteln. Då startade Settels en egen skivettikett med det talande namnet ”Music in Crisis”. Elena Smon Wolay intervjuade arrangören.

När man googlar på Roberta Settels så är det första som kommer upp, Roberta Settels Foot Wear. Det var en skoaffär som Roberta drev i Gamla Stan. Det många inte visste var att hon var verksam som elektronmusiker hos EMS (elektronmusikstudion) och Fylkingen under 60 och 70-talet. När den gigantiska musiktidningen The Wire skulle intervjua henne – vilket skulle bli någon form av genombrott – slog hon sig i huvudet då hon skulle öppna grinden till sitt röda hus vid Vitabergsparken i Stockholm för journalisten. Roberta Settels gick bort två dagar efter olyckan. Hon blev 84 år gammal och nu arrangerar Daniel Rozenhall en minnestund på Fylkingen. Jag ställde tre frågor till arrangören inför minneskvällen.


Daniel, hur kommer det sig att just du arrangerar minneskväll för Roberta Settels och berätta om den mystiska kvinnan?

– Roberta Settels är en väldigt intressant kompositör på olika sätt. Musikaliskt, men även för hennes trogna tjänst inom musikgenren elektronmusik. Roberta var en judinna som flyttade från USA till Europa och landade i Sverige 1953. Hon kom senare in i elektronmusik och var verksam på EMS (elektronmusikstudion) i Stockholm under 60- och 70-talet samt även verksam på Fylkingen. Hon vistades återkommande under långa perioder i Frankrike där hon köpte ett hus och byggde upp sin egen studio. I Frankrike var hon verksam musiker främst vid det stora musikcentret IRCAM i Paris. Hon har alltså en ganska lång och gedigen bakgrund och erfarenhet inom det elektronmusikaliska fältet, trots att hon var ganska okänd. Jag kom i kontakt med hennes musik då jag blev intresserad av hennes skiva ”Isolation! Meinhof in Memoriam”. Den var märklig, intressant, egen och liknade ingen annan svensk elektronmusik. Jag sökte upp henne och vi blev goda vänner inom kort därav arrangerar jag minnestunden.


Berätta om skivan ”Isolation! Meinhof in Memoriam”.

– Roberta skulle egentligen släppa skivan ”Isolation! Meinhof in Memoriam” på skivbolaget Caprice. Caprice ville dock byta titeln på skivan och Roberta vägrade. Hon startade och gav då ut skivan själv på sin skivetikett ”Music in Crisis” och som blev det enda släppet på skivetiketten. Skivan kom ut 1985 och hade en sparsmakad distribution av olika skäl. Många ex av skivan finns därför kvar och Fylkingen Records har gått in och sköter distributionen i dag.


Vad kan man förvänta sig utav kvällen?

– Vi kommer lyssna på skivan ”Isolation! Meinhof in Memoriam” från början till slut. Men förutom att man kan köpa och lyssna på den fantastiska skivan på plats så medverkar ett antal live-akter och värdar som har en relation till hennes musik som Brynn Settels, Sachiko Hayashi, Mattin, Lars Åkerlund, Neon Heart feat, Hans Esse Esselius samt jag och Sten Backman.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: