De inställda föreställningen av Marken brinner i Linköping har skapat diskussioner på regionens skolor.

Marken brinner läggs ner

2014-11-12 | FemPers padlock

KULTUR

Föreställningen Marken brinner lägger ner på grund av de rasistiska hot och reaktioner som den mötts av Linköping. Nypremiären i Norrköping 19 november kommer inte att äga rum. Det skriver Folkbadet.se.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-10-23 Teaterföreställning tvingades ställa in på grund av hot

2014-10-17 Samhällskritiskt och självironiskt om förortsuppror

2014-10-28 Hot mot teaterföreställning kan vara toppen av ett isberg

Feministiskt Perspektiv har i flera artiklar beskrivit hoten mot skådespelarna i föreställningen Marken brinner av Nasim Aghili och Revolution Poetry som Ung Scen/öst satt upp i Linköping. För några veckor sedan tvingades de ställa in flera föreställningar då situationen blivit för hotfull.

Föremål har kastats in på scenen, elever i publiken har kommit med rasistiska påhopp och hakkors har klottrats på spelplatsen Elsas hus i Linköping.

Den 19 november skulle föreställningen ha nypremiär i Norrköping, men efter nya försök att spela pjäsen i Linköping har ensemblen beslutat att lägga ner föreställningen:

Nasim Aghili menar att det här handlar om mer än inställda föreställningar:

– Det här handlar om de rasistiska stämningar som vi möter allt oftare. Vi har gjort många föreställningar och mött en fantastisk publik som har tagit till sig och känt sig bekräftade av vårt arbete. Men som det ser ut nu kan vi inte låtsas som ingenting, säger hon till Folkbladet.

Som Feministiskt perspektiv tidigare kunna berätta efter en rundringning var inställningen hos regionens gymnasieskolor mycket varierad:

– Vi måste inse att det inte går att göra sådana här föreställningar utan ett förarbete ute i skolorna. Vi måste erkänna att det finns rasism och göra något åt det, säger Aghili i Folkbladet.

– Det är en anständighetsbarriär som har rivits, menar Nasim Aghili.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: