Kader Ortakaya var en känd aktivist.

Mord vid gränsen till Kobane

2014-11-11 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Kader Ortakaya, 28-årig studerande kurdisk kvinna från Turkiet, sköts ihjäl av turkiska soldater vid gränsen till Syrien, rapporterar kurdiska medier.

Tillsammans med hundratals kurder manifesterade hon vid gränsen till den belägrade staden Kobane. Den turkiska polisen motiverade beskjutningen med att demonstranterna försökte bryta gränskontrollen. Något som besvarades med tårgas och varningsbeskjutning. Det var då Kader Ortakaya fick en kula i huvudet och dog senare vid sjukhuset. Turkisk polis uppger att hon försökte gå över gränsen till Kobane och träffades av varningskulorna i tumultet.

Ögonvittnen har sagt att militären attackerade demonstranter för att de ropade slagord och visade segertecken till stöd för PKK och dess syrisk-kurdiska systerparti Democratic Unity Party (PYD). Då sköt militären mot folkmassan, berättar ögonvittnen enligt kurdiska nyhetsbyrån Rudaw. Flera blev skadade, några lyckades passera gränsen och Ortakaya dog.

Firat News, som sympatiserar med PKK, skrev att Kader Ortakaya var en ”utvald” måltavla för turkiska militären. Kader Ortakaya var en känd aktivist, medlem i PKK-sympatiserande organisationen Collective Freedom Platform.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: