Misshandlades svårt av poliser i Malmö

2014-11-07 | Sholeh Irani padlock 1

INRIKES

I lördags var en 29-årig iransk-svensk kvinna, ute med sina väninnor på en krog i Malmö. Hon skulle hämta sin jacka för att åka hem. I stället kränktes, misshandlades och greps hon av polisen, berättar hon. ”Varför”, undrar hon i dag medan hon fortfarande har ont i armen och blåmärken över hela kroppen. Här ger hon sin berättelse till Feministiskt Perspektiv.

– Jag kunde inte hitta min jack-bricka och fortsatte därför att leta i min väska. Vakten tyckte att jag stod i vägen och bad mig att lämna platsen. Jag och min väninna försäkrade honom om att vi var på väg ut och att vi endast letade efter brickan.

Efter att kvinnan hittat sin bricka, knuffas hon ut genom dörren av vakten. Ute stod två polismän. Hon förklarar för dem vad som hänt.

– Min inställning var att polisen är för att skydda oss medborgare. Så jag var inte rädd för dem, jag gick fram till dem för att de skulle hjälpa mig.


Brottades ner på marken

Enligt kvinnan tar ena polismannen, helt utan anledning, hårt tag i hennes vänstra arm. Hon säger: ”Aj, rör mig inte”. Något som kanske uppfattade av polismännen som hotfullt, tror Sabet.

– De brottade brutalt ner mig på marken, vred om mina armar och satte sina knän och fötter på min rygg. Jag slår huvudet och ansiktet i marken. Jag känner en otrolig smärta genom hela min kropp och blir paralyserad.

Sedan släpar de henne mot sin bil. Kvinnan berättar att hon återigen misshandlades och trycktes ned på marken. En gång framför polisbilen och en gång bakom.


Blir bortförd i polisbil

– De knuffar mig våldsamt in i bilen och för bort mig från platsen. Jag är i chocktillstånd och gråter. Jag frågar vart de ska ta mig och varför de har tagit mig, men jag får inget svar. De ber mig att hålla käften.

På polisstationen vet kvinnan fortfarande inte vad som händer och varför är hon gripen.

– De slänger in mig i en cell och berättar fortfarande inte för mig vad jag gör där. Jag gråter som en litet barn, bönar och ber om att de ska släppa ut mig. Jag ber om att få ringa min far eller min bror då jag vill att de ska veta vart jag är så de kan hjälpa mig. Jag ber om detta upprepade gånger och det enda jag får höra är att de hånskrattar åt mig utanför dörren och de säger: ”Håll käften din jävla hora!”.


Har anmält polisen

Senare släpps kvinan utan att ens ha pengar för att åka hem. Hennes plånbok och telefon var kvar hos väninnan från kvällen innan.

Trodde du att sådant skulle hända dig i Sverige?

– Aldrig! Att polisen skulle vara så brutal, nervärderande och hemsk. Nej! Det är vi som sätter uniformen på dem för att de ska hjälpa oss, inte slå oss. Jag kände mig som kidnappad, bortrövad. Mina föräldrar och familj är traumatiserade. Nu har jag anmält polisen. Har dessutom lyckats identifiera vakterna och ska polisanmäla dem också. Nu hör jag att vakten som knuffade ut mig är känd för att ogilla utländska kvinnor, att han brukar trakassera utländska kvinnor

Kvinnan är traumatiserad, låter trött men bestämd att inte ge upp. Hon och hennes far gick till polisen dagen efter händelsen för att anmäla poliserna som misshandlat henne.

– De skulle kanske inte attackera mig om jag vore en 1.90 lång, stor kille. Jag hade inte gjort någonting, men varför tog de mig i så fall undrar jag nu i efterhand, när vi var två tjejer och min väninna är helsvensk. Under tiden polisen höll på att misshandla mig, försökte hon att hjälpa mig, men vakten höll i henne och sade att hon inte ska blanda sig annars händer samma sak till henne. Jag vet inte… jag kanske spekulerar. Jag känner mig ledsen och arg och undrar hela tiden varför de valde mig. Jag tror att det sticker i ögonen på vissa när en tjej som jag, av utländsk härkomst, är ordentlig och talar bra svenska.

Var du berusad?

– Jag hade druckit men absolut inte som att jag inte visste vad jag gjorde. Även om jag vore berusad skulle polisen hjälpa mig, inte misshandla mig. Men jag var inte berusad.

Du har startat en Facebook-sida efter händelsen. Har du fått stöd från andra?

– Jag har fått minst 50 e-mail från personer som berättar sina historier. Det verkar inte alls vara ovanligt med polisbrutalitet i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141107 - Carola Tallgren

Hoppas att både vakten och polisen blir åtalade, bra att du tog kort på dina blåmärken! Vilket onödigt , dumt övrergrepp! Rasistiska vakter och poliser skall anmälas! Dethär kan inte fortsätta! Kämpa på, hälsar Carola Tallgren

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: