Dina Viksten Abrahamson är distriktsordförande för Ung vänster i Storstockholm.

Manifesterar till minne av Kristallnatten

2014-11-07 | Hanna Elmberg padlock

INRIKES

På söndag planeras manifestationer runt om i Sverige till minne av Kristallnatten. I Stockholm organiseras fackeltåg av 9:e novemberkommittén, där bland andra Ung vänster ingår.
– I år handlar det framförallt om att stå upp för alla människors lika värde, etnicitet eller religion ska inte spela någon roll, säger Dina Viksten Abrahamson, distriktsordförande i Stockholm.

RELATERADE ARTIKLAR

2013-11-15 Nazisternas våld kunde ha dödat

2013-11-15 På gränsen till hets

2013-11-15 Svårt för polisen att säga nej

2013-11-15 Expressens ursäkt futtig

2013-11-12 No more white tears for christmas

2013-11-10 Tal på Kristallnatten

2013-11-10 Inga nazister på våra gator

2013-11-10 Feministiska perspektiv på Kristallnatten

9:e novemberkommittén är en sammanslutning av sexton olika partier och organisationer. Manifestationen börjar på Sergels torg och avslutas med ett fackeltåg till Mynttorget. Dina Viksten Abrahamson, Ung vänsters distriktsordförande Storstockholm minns förra årets manifestation, då nazisterna i den militanta nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen marscherade på Stockholms gator. De hade beviljats tillstånd att demonstrera sitt stöd till nynazisterna i Gyllene gryning.

Förra året hade 75 år gått sedan Kristallnatten och på årsdagen hålls sedan dess manifestationer till minne av de våldsamma pogromerna mot judar i Nazityskland. Att polisen gav nazister tillstånd att marschera just den dagen väckte starka reaktioner, och beslutet ifrågasattes, men försvarades av polismyndigheten. En motdemonstration anordnades, med stor uppslutning, men där flera av de som visade sin avsky för nazismen kom till skada.

– Jag tycker så klart att det var skamligt att de fick demonstrera. Men vi hade en bra ljusmanifestation, dit det kom väldigt många. Där var det lugnt och trevligt och folk i olika åldrar. I år handlar det framförallt om att stå upp för alla människors lika värde, etnicitet eller religion ska inte spela någon roll, säger Dina Viksten Abrahamson, som tycker att det är extra viktigt att koppla ihop det som hände för länge sedan med det som sker i dag.

Förra året var dialogpoliserna på plats när nazisterna demonstrerade. I år har inga nazister sökt tillstånd för att demonstrera, åtminstone inte i Stockholm, och enligt Fredrik Jonsson från dialogpolisen i Stockholm planeras heller inga särskilda insatser.

– Från polisens sida är det svårt att veta om någon gruppering ska göra någonting. I nuläget finns det ingenting som säger att vi ska arbeta i helgen. Men vi har en ständig beredskap, säger han.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: