Ett ungt par, arbetare och kristna mördades brutalt i Pakistan. De anklagades för blasfemi.

Lynchningen skulle dölja slaveri och misshandel

2014-11-07 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Ett kristet par, tegelugnsarbetarna Shama Masih och Shahzad Masih, mördades brutalt av en mobb i delstaten Punjab i Pakistan. Enligt internationella medier anklagades de för att ha förolämpat islams heliga skrift koranen, varför de lynchades till döds. Men rapporter från människorättsorganisationer visar på andra bakomliggande faktorer.

Den respekterade organisationen Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) genomförde en egen utredning av händelsen. I ett uttalande i pakistanska medier säger organisationens utredare att det mördade paret hade en tvist över en förbetald lön (peshgi) och skuld till arbetsgivaren, ägaren till en tegelugnsverkstad i Kot Radha Krishen i Punjab. Peshgi, att betala i förväg, är ett sätt att skuldsätta och behandla arbetare som slavar i Pakistan.


Utredningen avslöjar

Shahzad Masihs och Shama Masih misshandlades enligt utredningen redan på arbetsplatsen och låstes in i ett rum. Ögonvittnen säger att maken var död redan efter den brutala misshandeln. Då spreds rykten om parets påstådda blasfemi, som är ett brott enligt pakistanska lagar. Även genom moskéernas högtalare ropades och mobiliserades folk från kringliggande byar för att ta sig till tegelugnsverkstaden.

Fyra poliser gick till arbetsplatsen och krävde att paret skulle överlämnas till dem innan mobben tagit sig till platsen. Men ägaren satte stopp för det och även polismännen misshandlades. En del av dessa uppgifter bekräftades 6 november av Iqbal Masih, bror till den mördade mannen och själv arbetare vid samma tegelugnsverkstad, i en intervju.

I lokala tidningar anges även att det unga paret anklagades för blasfemi då de vägrade betala tillbaka ett lån de hade till den mäktiga ägaren, efter en långvarig tvist. Liknande tvister om pengar och egendom eller i avsikt att dölja ett redan begått brott ligger ofta bakom sådana fall, där de svagaste av de inblandade anklagas för blasfemi. Detta utreds sällan i Pakistan, och det förklaras inte heller i internationella medier.

– Det är skamligt att arbetsgivarna eskalerar sin brutalitet till den här nivån nu. Tegelugnsägarna utgör en stor maffia i Pakistan och är mycket inflytelserika i regeringen. De är en del av de styrande politiska partierna inom regeringen. De betalar under minimilön, bryter mot arbetarnas rättigheter och förslavar tusentals arbetare, uppger Khalid Mahmood chef för Labour Education Foundation i Lahore.


Religiösa känslor som täckmantel

Enligt människorättsorganisationen (HRCP) hade paret tre barn och kvinnan var gravid. 48 av de hundratals personer som attackerade paret är nu anhållna av polisen för mord, rapporterar pakistanska tidningar. Myndigheter och landets president Shahbaz Sharif har inlett en undersökning. Diskussionen kring blasfemilagen, minoriteternas utsatthet, slavliknande arbetsförhållanden, laglöshet och extremisternas ökade kontroll över Pakistan pågår livligt i sociala media bland pakistanier som beklagar det senaste inhumana dådet.

– Denna tragiska händelse måste uppmärksammas som ett exempel för att straffa arbetsgivare som förslavar arbetare och utnyttjar religiösa känslor för att mörda folk. Byborna som var delaktiga i mordet ska också straffas. Religiös fanatism har omvandlat pakistanskt folk till marionetter. Men jag har ingen förtroende för Shahbaz Sharifs regering att garantera rättvisa i det fallet. Regeringen är den religiösa fanatismens största supporter, uppger Khalid Mahmood i Lahore.

– Exploatering av tegelugnsarbetare utgör en viktig del av kontexten för det tragiska mordet på det kristna paret. Denna händelse bör leda till insatser för att stoppa slaveriliknande praxis med stöd från konstitutionen, som tillåter att praxisen upphör utan ytterligare dröjsmål, menar Zohra Yusuf, ordförande för HRCP i organisationens uttalande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: