Bandy: Hbtq-arbetet ska genomsyra hela verksamheten

2014-10-28 | Bella Frank padlock

SPORT

Broberg/Söderhamn Bandy IF:s styrelse har tagit beslut att påbörja ett hbtq-arbete tillsammans med RFSL i Hälsingland, och kommer att markera detta genom att spela med en regnbågslogga på sina matchställ.
– Det är ingen quick-fix utan vi kommer att jobba med värdegrundfrågor långsiktigt, säger ordförande Nils Stefansson till Feministiskt Perspektiv.

Nils Stefansson, ordförande för Broberg/Söderhamn Bandy IF:s styrelse.

Vad har lett fram till det här beslutet?

– Vi har tagit det här beslutet för att vi så att säga måste visa i handling att vi menar saker och ting. För oss är det här självklart men man måste också visa och tydliggöra det. Så det här är ett steg men sedan har vi hela implementeringen som måste genomsyra verksamheten, säger Nils Stefansson.

– RFSL Hälsingland kommer att föreläsa och diskutera de här frågorna bland föreningens folk. För mig som ordförande har hbtq-frågan alltid varit självklar men icke desto mindre behöver jag också lära mig saker, om till exempel hur det kan vara att leva utan att komma ut. Det räcker inte bara att läsa Jonas Gardells böcker Torka aldrig tårar utan handskar, det behövs mer, det är många perspektiv.

Hur ser det ut i Sverige, är det möjligt att att komma ut som bandyspelare?

– Det kommer att bli intressant, förhoppningsvis kommer vårt initiativ att inom rimlig framtid hjälpt någon att göra det, och det vore ju fantastiskt. Det vi har gjort har inte varit betungande, och det ger oss ingen hjältestatus, utan detta är ett sätt att markera.

Nyligen har basketlaget Sundsvall Dragons beslutat om att spela med en regnbågslogga på sitt matchställ och från och med denna säsong har ju som bekant ishockeylaget Kiruna IF börjat spela i regnbågsfärgade matchställ. Och i slutet av förra veckan blev det klart att föreningen Broberg/Söderhamn Bandy IF kommer att markera sitt större värdegrundsarbete tillsammans med RFSL Hälsingland genom att ha RFSL:s logga på representationslagets matchställ.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Bara positiva. Det har gått fort, men vi kan vara stolta för vi har inte fått en enda negativ reaktion. Det är ingen konstighet att vi tar det här steget, det är ett sätt att markera vikten av att visa varandra respekt. I förlängningen handlar också ställningstagandet om alla former av diskriminering, det kan handla om mobbning mellan killar i ett lag eller mellan funktionärer.

– Man kan ha en tuff sakdiskussion, men ändå visa varandra respekt. Om man ställer en fråga om mobbning har skett så svarar varenda ledare nej men alla vet att det sker ändå, det är därför jag menar att det är viktigt att det här arbetet måste genomsyra verksamheten och implementeras. Loggan på tröjan är inget svar, men det vi ska jobba med kan leda till attitydförändringar, säger Nils Stefansson som understryker vikten av långsiktighet:

– Det får inte bli populistiskt, det här är ingen quick-fix, det har alla förstått, säger han och förklarar att söndagen ägnades åt värdegrundsarbete.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: