Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

Malin Björk, V: Ett skräckkabinett är valt

2014-10-26 | Malin Björk padlock

OPINION

”Det är för mig helt oförklarligt varför flera svenska parlamentariker röstade ja till denna kommission”, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk och dömer ut processen som lett fram till en antifeministisk EU-kommission där en sexist med intressen i oljeindustrin är klimatkommissionär, en finanslobbyist ansvarar för finansfrågor, representanten för en regering anklagad för olaglig behandling av asylsökanden ansvarar för asylpolitiken och jämställdhetsportföljen överbelastad med andra frågor så att inget kan förväntas åstadkommas på området.

EU har en ny kommission. En kommission med en tydlig politisk vision och agenda. Marknadsanpassning av klimatpolitiken, mer åtstramningar, mer gränsbevakning och jakt på människor som saknar lagliga vägar till EU och, inte minst, en agenda som helt saknar jämställdhetsperspektiv. Jag vill till och med säga antifeministisk.

Det var tydligt redan i somras vartåt det barkade. Jean Claude Juncker framstod med sina uttalanden och sin avsiktsförklaring som en nöjd herre i sina bästa år, med nollkoll på feminism, utan insikt i flyktingars situation eller de resultat som åtstramningspolitiken gett för alla de som i dag står utan jobb, bostad och mediciner. Därför sa jag nej redan till Juncker som ordförande till kommissionen. Andra var inte lika tydliga. När han sedan presenterade sin kommission var skräckkabinett det enda ord jag kunde använda och det är detta skräckkabinett som valdes till kommission. Dock inte av mig.

I detta skräckkabinett finns bland annat Miguel Arias Cañete som gjort tydliga sexistiska uttalanden där han jämför kvinnor med konstbevattningssystem som måste kontrolleras varsamt och där han hävdar att debatter med kvinnor är svåra på grund av att man som man måste kväsa sin intellektuella överlägsenhet. Hur han ens kan bli påtänkt som kommissionär är ett mysterium. Att han dessutom nu ansvarar för klimat och energi är som ett dåligt skämt. Han har tentakler långt in i oljeindustrin.

Och det verkar vara den röda tråden i Junckers kommission. Om du varit finanslobbyist får du ansvar för finansfrågor. Om du brutit mot EU:s fågeldirektiv får du ansvar för att göra om det. Om du suttit i en regering som är anklagad för omänsklig och olaglig behandling av asylsökanden får du ansvar för asylpolitiken. Om du varit med och beslutat om inskränkningar i medias frihet får du ansvar för medborgarfrågor. Den sista fick Juncker backa från. Ungraren får inte längre det ansvaret men får förtroende att arbeta med kultur och ungdomsfrågor.

Redan i juli var Juncker tydlig med att han inte tänkte prioritera jämställdhetsfrågor. Han vill inte se en lag mot mäns våld mot kvinnor. Han vill inte se en ny jämställdhetsstrategi och där vi pratar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och abort så svarar han 'familj'. Resultatet ser vi i den nya kommissionären för jämställdhet, Vera Jourova. Jourova ska utöver jämställdhet också hantera frågor om konsumenträtt och justitiefrågor. Hon har inte lyckats ge tillfredsställande svar på frågor om kvinnors rättigheter och svarade överhuvudtaget inte på en direkt fråga om SRHR, som varit en infekterad fråga i parlamentet det senaste året. Jourovas portfölj är helt klart organiserad så att hon ska drunkna under andra arbetsuppgifter för att arbetet med kvinnors rättigheter ska stanna av.

Det enda positiva var att Cecilia Malmström, vår nya handelskommissionär får en överrock. Juncker har oväntat kommit ut som en kritiker av ISDS, en klausul i EU:s handelsavtal med USA (TTIP, red anm) som skulle innebära att storföretag kan stämma stater. Malmström däremot är odelat förespråkare. Därför ska nu Junckers vän och närmaste kollega Frans Timmerman övervaka frågan. Det blir inget av med avtalet om inte Frans säger okej, sa Juncker. De där två får vi nog dock hålla ögonen på. De börjar redan låta som Bill och Bull. Och det är tydligt var makten i kommissionen ligger. Frans och Jean Claude. Bill och Bull.

Det är för mig helt oförklarligt varför flera svenska parlamentariker röstade ja till denna kommission. Det är tyvärr ett resultat av att de stora politiska grupperna gör upp bakom stängda dörrar. Moderaternas och KD:s grupp EPP och Socialdemokraternas och Fi:s grupp S&D gör en deal där sossarna accepterar Cañete, för att EPP accepterar en fransk socialdemokratisk kommissionär. Detta är inte demokrati. Och det leder oss inte in i framtiden. Fem tuffa år för jämställdhet och solidaritet väntar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: