Kim Anderzon

Feministiska stjärnan Kim Anderzon död

2014-10-25 | FemPers padlock

KULTUR

Folkkära skådespelerskan Kim Anderzon avled igår 24 oktober i sitt hem. Enligt kritikern Ingegärd Waaranperä var hon "Sveriges största feministiska stjärna". Anderzon spelade ofta starka kvinnoroller och var den första att framföra Vaginamonologerna i Sverige. Hon blev 71 år.

Kim Anderzon var den första att framföra Eve Enslers Vaginamonologerna i Sverige under namnet "Vivagina" (1997) i regi av Judith Hollander. Föreställningen hade haft premiär i New York året innan och behandlade tabubelagda ämnen som det kvinnliga könsorganets (brist på) namn, våldtäkt, mens, njutning och skam.

Anderzons karriär innehåller både obruten medverkan i politiskt engagerad teater och i filmer och tv-serier för den breda publiken. Hon studerade teater på 1960-talet för Sten Larsson och på Inge Wærns teaterstudio och kom till Pistolteatern 1969 där hon debuterade i pjäsen Direktör Ubu. På 1970-talet spelade hon i en rad politiskt radikala Dario Fo-pjäser: Åh, vad revolutionen är härlig! (1974), Vi betalar inte! Vi betalar inte! (1977) och En kvinna (1979). På 1980-talet kom hon att bli känd för en större publik genom sin medverkan i filmerna Sällskapsresan (1980) och Göta Kanal (1981). Hon medverkade också i en rad populära TV-serier som Rederiet (1994) och belönades med Guldbaggen i kategorin bästa skådespelerska 1983 för sin rollprestation i filmen Andra dansen.

Kim Anderzon stod på scen fram till förra veckan i pjäsen Den skalliga primadonnan på Boulevardteatern och hon tog avsked från sina vänner på en stor bjudning på Wasahof i Stockholm i måndags. Hon hade då kämpat mot cancer i ett och ett halvt år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: