Iranska kvinnor tar av sina slöjor i smyg och tar bilder.

Ung kvinna dog av syraattack

2014-10-21 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Terror härjar i storstaden Isfahan i Iran. Kvinnor vågar inte lämna hemmet. Syraattackerna mot kvinnor i staden tog på söndagen en ung kvinnas liv. Konspirationsteorier florerar både inom polismyndigheten och bland riksdagsledamöter. På onsdag anordnas en manifestation utanför justitiedepartementet i Isfahan för att protestera mot polisens flathet. Samtidigt rapporteras en ny våg av paramilitära och ultrareligiösa aktiviteter i Iran.

Bara under söndagen den 19 oktober rapporterades tre nya fall av syraattacker mot kvinnor från turiststaden Isfahan. Vid 11-tiden kastade två män syra på tre gående kvinnor från en motorcykel. En av kvinnorna dog på plats då hon fick syra på sin bröstkorg, berättar ett ögonvittne enligt den iranska kvinnonättidningen Kanone zanan-e Iran.

Soheyla Jorkesh 26 år var ett av de första offren för syraattackerna i Isfahan. Hon förlorade synen på ena ögat och har 30 procent av det andra ögats syn kvar.

– Min dotter körde bil och talade med mig på mobil. Hon skulle hämta mig, hennes fönsterruta var nerdragen. Jag hörde ett skrik... vi hittade min dotter på sjukhuset..., säger Jorkeshs mor till medier i Iran.

Det har gått ett par veckor sedan en våg av syraattacker började sätta skräck i miljonstaden Isfahan och skördade offer bland kvinnorna. Det spekuleras om upp till 15 fall, men myndigheterna talade om fyra incidenter fram till i söndags. Så sent som i måndags, den 20 oktober, meddelade polismyndigheten att de har gripit fyra misstänkta. Samtidigt försäkrade de att attackerna inte är organiserade, utan personliga hämndaktioner.

Från Teheran kommenterar ansvariga händelserna i Isfahan med oro och återkommande politiska konspirationsteorier florerar både inom polismyndigheten och bland riksdagsledamöterna. Mest talas det om ”utländska agenter”, medan inhemska religiösa milisers inblandning dementeras. Det som pågår liknar vad Daesh (IS-styrkor) håller på med i Syrien och Irak i syfte att skada islam, säger en riksdagsledamot, medlem i säkerhetskommissionen.


Unga kvinnor hotas

En ung kvinna säger till iranska tidningen Eghtesad-news att hon fick ett telefonmeddelande från en okänd avsändare som varnade och hotade henne. ”Om du inte respekterar hijab-lagarna kommer du att få syra på ansiktet”. Polisen dementerar hittills uppgifterna om att dåden begås av miliser och är relaterade till att kvinnors klädsel ska följa den obligatoriska hijab-lagen. Samtidigt säger anhöriga till de utsatta kvinnorna att de burit hijab i enlighet med lagen, inga som räknas som bad-hijab, även om de inte varit heltäckande. Den gemensamma nämnaren för de attackerade kvinnorna förklarar Eghtesad-news har varit att de är unga, vackra och inte burit heltäckande hijab.

På onsdag anordnas en manifestation utanför justitiedepartementet i Isfahan för att protestera mot polisens flathet.


Inte en isolerad händelse

I sociala medier undrar folk hur det kommer sig att polisen har koll på alla medborgare, på vad de gör och säger, men inte kan gripa de som begår fruktansvärda brott mot kvinnor. Isfahanbor menar att vågen av syraattacker startade när den officiella imamen för stadens fredagsbön, som är ett sändebud från ledaren i Teheran, hotade kvinnor som inte respekterar hijaben helt. Han sade uttryckligen att det inte räcker med att påminna kvinnorna, utan att nu är det hårda tag som behövs.

Det var efter detta uttalande som religiösa extremister tog lagen i egna händer, säger folk i Isfahan. Skriverier i medier om imamens uttalande medförde till slut att han blev tvungen att ta tillbaka sina ord. ”Jag menade inte att varningarna till bad-hijab kvinnor skulle överskrida muntliga varningar”, sade han till media. Dessutom varnade han för hårda straff för de som begår dessa dåd.

Mehrangiz Kar, jurist och välkänd, prisbelönad kvinnorättsaktivist som sedan flera år lever i exil, skrev i en artikel på måndagen att fredagsbön-imamerna har exceptionell makt och agerar i enlighet med den högsta religiösa ledaren Khameneis direktiv.

– Att de har friheten att uttala sig hur som helst mot kvinnor är för att de följer ledarens lära. Ju mer de förtrycker och förolämpar kvinnor när det gäller hijab och könssegregering, desto mer blir de belönade, menar Kar.

Vidare skriver hon att attackerna mot iranska kvinnor har ökat under de senaste två åren. Det som pågår är våldsamma hämndaktioner mot civilsamhället, som vägrar anpassa sig efter de reaktionära ordningen där kvinnor är dess första offer, skriver Kar sammanfattningsvis.

Under tiden som kvinnorna inte vågar gå ut i staden Isfahan och lever i skräck, har Sepah-styrkor klarat av att gripa ett antal stadsbor i en operation mot personer som är aktiva i sociala medier. De gripna som tvingats att framträda i tv och "erkänna" är anklagade för att ”varit aktiva i sociala medier” såsom Facebook och spridit ”omoraliska” eller regimkritiska meddelanden. En Sepah-befälhavare säger till medierna att dessa män och kvinnor var inblandade i utländskt spionage och rekryterat upp till 360 000 människor i landet med hjälp av sociala medier.

Samtidigt har samtliga universitets paramilitära Basijimilis-grupper som ingår i den ultrareligiösa falangen inom regimen, förvarnat regeringen och den ansvariga ministern för hårda aktioner. De säger att antingen stoppas spridningen av omoral och icke-islamiska värderingar inom kulturen omedelbart eller så kommer de själva att ta lagen i sina händer. Bland annat kräver de att visningen av åtta biofilmer som anses oislamiska stoppas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: