"Sverige måste stödja Kobane"

2014-10-21 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Hundratals demonstrerade på lördags i Stockholm i solidaritet med den belägrade kurdiska staden Kobane och mot terrorgruppen IS. Där var kurdiska flaggan och bilder på de dödade peshmerga-kvinnorna, men också många PKK-flaggor och bilder på dess ledare Abdullah Öcalan. Demonstranterna var glada över de senaste nyheterna som tyder på att Kobanes försvarsenheter har lyckats att driva IS-styrkorna ut ur staden.

En av deltagarna på demonstrationen som bar en bild på en av de dödade kvinnorna i striderna mot IS-styrkor, var Emine Kilic. Hon är kurd och har bott i Sverige sedan 1987.

– Jag är här för att stödja kampen som pågår i Kobane, vi måste uppmärksamma denna kamp och öka trycket på Turkiet för att öppna en korridor så att folk i Kobane kan få hjälp. Kobane behöver både militärt och humanitärt stöd för att klara sig mot IS-styrkorna, Daesh.

Om kvinnors roll i motståndet mot IS-styrkor säger Emina Kilic att den är viktig.

– Jag känner inte direkt någon kvinna i Kobane, men jag känner en kvinna här i Sverige som på eget initiativ har samlat in förnödenheter till folket i Kobane och åkt dit med lastbil.


Vad tycker du att Sverige ska göra för att stödja Kobane?

– Ge humanitärt stöd, skicka dit vad folk i staden behöver för att överleva. Men också hjälpa till med vapen. Kobane är omringat från tre fronter och det är mycket svårt för kurder att ta sig in för att hjälpa stadsborna.


Emine KilicFrmesk Karadaghi


Frmesk Karadaghi var klädd i traditionell peshmerga-klädsel och bland de yngsta och mest aktiva vid demonstrationen. Hon kom hela vägen från Gävle för att vara med.

– Jag skulle åka dit och strida i Kobane om det inte vore för mina föräldrar. Jag är så stolt över att vara kurd och har kvinnorna i Kobane som förebilder, kvinnor som kämpar för att försvara sin stad och sina barn.


Vad tycker du att Sverige ska göra?

– Säga åt Turkiet att så får de inte agera mot kurderna.

Turkiet har kritiserats för att vägra stödja kurderna i Kobane och inte låta kurdiska styrkor att passera över gränsen till staden. På måndagen meddelade Turkiet, efter påtryckningar från omvärlden, att irakisk-kurdiska peshmerga släpps in till Kobane genom Turkiet. Under söndagsnatten hade amerikanskt flyg släppt förnödenheter och lättare vapen och ammunition in i Kobane. Något som kommer att stärka försvaret i Kobane som fortfarande hotas av terroristgruppen IS-styrkor.


Samtliga bilder av F.Fani

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: