Under en kort tid blockerades E4 i Stockholm av kurdiska aktivister.

IS-styrkor avrättade åtta kvinnor

2014-10-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Enligt uppgifter från oberoende irakiska nyhetsbyrån TradeLink, avrättades åtta kvinnor mitt i den IS-ockuperade irakiska staden Mosul, natten till torsdag, 9 oktober. Två av de avrättade kvinnorna uppges vara läkare.
Samtidigt rapporterar internationella nyhetsbyråer att extremiströrelsen som kallar sig IS (Daesh) har ockuperat delar av den belägrade kurdiska självstyrande staden Kobane.

Onsdag den 8 oktober blockerade kurder E4 motorvägen i närheten av Essingeleden i Stockholm, i solidaritet med folket i Kobane och för att dra uppmärksamheten till behovet av akut stöd. Film från aktionen Save Kobane

Enligt det senaste uttalandet från försvarsbrigaderna i Kobane fortsätter staden att försvara sig mot Is-styrkor och behåller kontrollen över sin stad. Flera av IS-milisens svarta fanor har under den senaste dagen tagits ner av peshmerga. Uttalandet hyllar särskild kvinnobrigadens heroiska insatser och uppmanar kvinnor från hela världen att ansluta sig till denna kamp mot IS-milisens "legosoldater", ett uttryck som används i de officiella uttalanden från Kobane.

Kobane ligger några hundra meter från den turkiska gränsen. Ändå vägrar den Natoallierade turkiska staten och militärmakten att stoppa IS-milisen från att invadera Kobane. USA-ledda flyganfall mot IS-milisen kring Kobane har ägt rum i flera omgångar under de senaste dagarna. Detta har enligt experter i viss mån försvagat IS-styrkorna. Den turkiska regeringen ställer en rad krav för att ingripa mot IS. Bland annat vill de att Nato ska inrätta en flygförbudszon i Syrien och att Kobanes nuvarande styre ska upphävas.

I Sveriges olika städer har kurder protesterat mot Turkiets och omvärldens flathet i flera dagar genom att blockera motorvägar, ockupera flygplatser, kulturhus och marschera genom gator och torg. Fler aktioner och demonstrationer är planerade under den kommande helgen.

I södra Turkiet har prokurdiska demonstrationer i flera städer lett till sammandrabbningar med polis och militär. Demonstrationerna attackerades dessutom av män som är IS-anhängare. Enligt Amnesty har 19 demonstranter mist livet på grund av våldsamheterna. Även från Tyskland rapporterar kurdiska aktivister att män som tycks vara IS-anhängare, attackerat prokurdiska demonstranter.

I Teheran och flera kurdiska städer i Iran vågade folk gå ut och demonstrera i solidaritet med Kobane. Flera relativt stora folkliga manifestationer rapporteras från Iran i solidaritet med kampen för ett fritt Kobane.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: