Tingsrätten ger Schyman rätt i domäntvist

2014-10-09 | Maya Lagerholm padlock

EKONOMI

Nu har tingsrätten meddelat dom i fallet med domänen som upprättats i Gudrun Schymans namn. Tingsrätten delar Stiftelsen för infrastruktur bedömning att domänkaparen handlade i syfte att skada Schymans anseende, genom att länka till den rasistiska sajten Avpixlat.

En tvist om domänen gudrunschyman.se har nu nått sitt slut då tingsrätten beslutat att domännamnet tillhör Schyman och inte den tidigare domäninnehavaren. Domänen skapades av en 19-årig man som högst troligen hade som syfte att skada Schymans politiska anseende.

Schyman vände sig till Stiftelsen för infrastruktur, vilka ansvarar för nätdomäner i Sverige. Dessa gav Schyman rätt i sin bedömning att 19-åringen handlat för att missunna Schymans verksamhet och menar därmed att han inte har rätt till domännamnet. 19-åringen godtog inte detta beslut då han valde att stämma Schyman på 5000 kronor. Ärendet gick därmed vidare till Tingsrätten.

Men nu bedömer även Tingsrätten att den tidigare innehavaren ska ha handlat i ond tro då han bland annat omdirigerat besökare på gudrunschyman.se till sajten Avpixlat, en sajt vars rasistiska åsikter står långt ifrån Schymans.

Sedan 2003 är det enkelt göra ett domännamn till sitt då ingen förprövning krävs. Som fallet med Schyman visar går det dock att i efterhand överklaga om en anser att ett se -domännamn registreras eller används felaktigt.

Gudrun Schyman själv är lättad över domen:

- Det är jätteskönt att ha denna tvist ur världen. Vad jag har förstått det som är detta den första domen i ett sådant här ärende och förhoppningsvis kan domen vara vägledande för liknande fall, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Precis som Schyman framhäver är domen unik i sitt slag då det är första gången svensk domstol behandlar ett ärende kring rätten till ett se-domänamn enligt de så kallade ATF-reglerna, alternativt tvistlösninsgförfarande. Möjligen kan händelsen föra fram frågan kring digital identitet i ljuset och som Schyman hoppades på visa riktlinjer till framtida domäntvister.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: