Victoria Kawesa (Fi) och Ingrid Engarås, Feministiskt Perspektiv.

Om stjärnfamilj och afrofobi i regeringsförklaringen

2014-10-03 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Regeringsförklaringen har redan hyllats och kritiserats, men något som snabbt väckte uppmärksamhet var att tillträdande statsministern nämnde såväl ”stjärnfamiljen” som ”afrofobi” och ”antiziganism” i sitt tal. Ingrid Engarås och Victoria Kawesa kommenterar.

RELATERADE ARTIKLAR:

Om stjärnfamilj och afrofobi i regeringsförklaringen

https://feministisktperspektiv.se/2014/10/03/feminister-om-regeringsbildningen/

Svag och förvirrad feministisk deklaration enligt Schyman

Höga förväntningar på nya jämställdhetsministern

Flera trodde att de hörde fel; sade Stefan Löfven kärnfamilj eller stjärnfamilj i regeringsförklaringen? I den skrivna version framgår att det var det senare.

”Som ett steg mot ett jämlikt uttag av föräldraförsäkringen ska en tredje månad reserveras för vardera föräldern. Föräldraförsäkringen ses även över för att underlätta för de familjer som identifierar sig som stjärnfamiljer.”

Feministskt Perspektivs Ingrid Engarås, som myntade begreppet 2009 och som också har prisats för detsamma av bland andra intresseorganisationen Makalösa Föräldrar 2010, hoppas att begreppet nu kan komma att få en reell politisk betydelse för alla dem som innefattas av detsamma:

– Det är kul att begreppet kan vara med och påverka familjepolitiken även officiellt, efter att under flera år mest ha verkat under ytan. Det är ett viktigt och användbart begrepp för många av oss som lever i familjekonstellationer som inte går att pressa in i den fyrkantiga kärnfamiljenormen, och för alla som vill leva som de själva väljer. Nu hoppas jag att den nya regeringen också gör bästa möjliga för att trygghetssystemet ska innefatta alla sorters familjer. Det är innehållet som gör familj.

Andra begrepp som hittat in i regeringsförklaringen var antiziganism och afrofobi Under ett avsnitt om rasismen i samhället sade Stefan Löfven:

”Antisemitism, antiziganism, islamofobi och afrofobi ska inte ha någon plats i Sverige.”

En av dem som arbetat hårt med att lyfta frågan om just afrofobin i samhället och som var med och införde själva begreppet afrofobi 2006 är politikern och feministen Victoria Kawesa(Fi) som också medverkat i Mångkulturellt Centrums rapport om afrofobin som kom i februari.

– Stort! Jag ser det som att arbetet som afrosvenskarnas riksförbund och nätverket föräldrar till afrosvenska barn drivit under året givit resultat. Som framkommer i rapporten har de afrofobiska hatbrotten har ökat med 26 procent de senaste 4 åren.

Kawesa lyfter även tillsättningen av Alice Bah Kuhnke som kulturminister och välkomnar nyheten att regeringen avser tillsätta ett nationellt forskningscentrum om rasism:

– Sen så tror jag att de senaste årens debatter om rasstereotyper har visat klart behovet av att öka kunskaper om afrofobi i hela samhället och det faktum att Sverige inte gjort upp med sin rasistiska historia. Det behövs att forskning, politik och aktivism nu enas för att vi ska kunna motverka den rasism som normaliserats i Sverige. Det är vår enda chans att se till att flera inte röstar på nazister och fascister.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: