Samira Saleh Al-Naimi, Tawfiq Bensaud och 17-årige Sami Kwafi mördades i Irak och Libyen.

Människorättsaktivister måltavlor för väpnade miliser

2014-09-26 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Oroande nyheter från Mellanöstern tyder på att kvinno- och människorättsaktivister har blivit måltavlor för väpnade miliser. Under de senaste dagarna har flera oliktänkande avrättats i Irak och Libyen. Mordet på den irakiska advokaten Samira Saleh Al-Naimi var det senaste.

Läs mer om läget i Libyen: Libyen faller sönder enligt kvinnorättsaktivist

Irakiska människorättsadvokaten Samira Saleh Al-Naimi avrättades på öppen gata av terroristgruppen IS i den ockuperade staden Mosul, meddelade Gulf Center for Human Rights (GCHR). Hon avrättades av maskerade män i en av stadens centrala delar, den 22 september. Advokaten kidnappades tidigare av Is-milisen från sitt eget hem. Hennes kropp överlämnades till anhöriga med villkor att de inte ordnar offentlig begravning. Familjen har dock meddelat media att spår av tortyr syntes på hennes kropp.

Samira Saleh Al-Naimi var en känd advokat som främst försvarade de politiska fångarna i Irak. Hon var frispråkig och talade emot IS. Bland annat har hon öppet kallat gruppen för "barbariska". På grund av detta deklarerade IS att hon var en avfälling och avrättade henne på öppen gata. Nyheten har upprört människorättsorganisationer i Irak som vädjar till FN om stöd.


Terror tar över Libyen

Fredagen den 20 september kallas nu den svarta fredagen i Libyen. Inom ett dygn mördades tio aktivister, journalister och kända polis- och militärbefäl av beväpnade, ofta maskerade män på Benghazis gator. Bland dem två kända människorättsaktivister, 18-åriga bloggaren Tawfiq Bensaud och 17-åriga Sami Kwafi. Fem av offren tillhörde polisstyrkor och militären. Många andra har fått dödshot från okända beväpnade män som enligt libyska medier tillhör islamistgrupper.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: