– Vi vill erbjuda ett alternativ till det samhälle vi ser i dag, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson, Fi.

"Allt står inte rätt till, men vi kan göra skillnad"

2014-08-23 | Sissela Nordling Blanco padlock

OPINION

"Politiker från höger till vänster säger att de är för jämställdhet. En del kallar sig till och med feminister. Ingen säger väl rakt ut att de är för våld? Men frågan är inte vad de kallar sig utan vad de gör." Sissela Nordling Blanco sommartalade på Skärholmens torg i Stockholm igår.

Här står vi på torget, tillsammans, utan rädsla för att bomber ska falla på våra kroppar. Jag tänker på Israels bombningar av Gaza, på kriget i Syrien och på IS brutala terror mot yezidier, assyrier/syrianer/kaldeer och andra minoriteter. Jag tänker på kvinnor som våldtas för att sprida skräck och splittring. Jag tänker på barn som flyr för att rädda sina liv. Men jag tänker också på alla de som gör motstånd – de som kämpar för frihet och rättvisa, både här och där.

Vi är många här på Skärholmens torg, och i andra förorter, som bär med oss erfarenheter av krig, diktaturer, förföljelse, migration och fattigdom. Vi är många som har fått lämna platser där vi är födda, lämnat människor vi älskar, arbete, hus och hem. Nu står vi här i Sverige, Stockholm, Skärholmen.

Vi vet att allt inte står rätt till. Men vi är här, och vi kan göra skillnad. Tillsammans kan vi höja våra röster för att öppna gränserna för dem som flyr. Tillsammans kan vi höja våra röster för att skapa ett rättvist samhälle också för oss.

Så länge jag har bott i Sverige har jag bott i olika förorter. Jag har hört tusen politiker prata om oss som bor här. De säger om förorten: att vi måste integrera oss. De säger om förorten: att vi måste sluta kasta stenar. De säger om förorten: att vi är terrorister. De tror att våra problem kan lösas med fler poliser. Jag är trött på politiker som ska prata om oss över våra huvuden. Det är dags att vi för vår egen talan. Det är dags att vi skapar ett samhälle för alla!

Det ska inte spela någon roll vad vi har för kön, var vi kommer ifrån, vad vi heter, om vi pratar bruten eller flytande svenska, om vi har valt att bära slöja eller inte.

Vi ska ha samma rätt att få ett jobb, en bostad, vi ska ha samma rätt att må bra och färdas väl genom livet. Vi måste få ett slut på diskrimineringen!

Diskrimineringen av invandrade och deras barn har gått så långt att stora grupper helt har hamnat utanför arbetsmarknaden. Det är hälften så stor chans att bli kallad på arbetsintervju om du heter Fatima jämfört med om du heter Erik, trots lika meriter. Feministiskt initiativ går till val på att stoppa diskrimineringen. Vi vill också att vi ska dela på jobben genom kortare arbetsdagar. Det är inte klokt att vissa jobbar övertid varje dag, medan andra går arbetslösa. Vi vill ha sex timmars arbetsdag så att vi kan dela på jobben istället för att slåss om dom. Ingen ska behöva gå arbetslös och ingen ska behöva slita sönder sin kropp på grund av för mycket arbete.

I dag är det kvinnor och invandrade som har de tyngsta och mest slitsamma jobben, med lägst löner och sämst villkor.

Om du inte har ett fast heltidsjobb blir det också svårare att få en bostad. Bostadsbolagen kräver höga löner och sorterar bort människor med ”fel” hudfärg. Det är därför Stockholm är så segregerat. Vi måste ha nya regler på bostadsmarknaden för att stoppa diskrimineringen! Vi måste bygga fler billiga bostäder så att unga kan flytta hemifrån, och så att en ensamstående mamma som arbetar inom hemtjänsten också ska ha råd att bo. Alla måste kunna få en egen bostad, utan att vara beroende av någon annan!

I dag är många kvinnor fast i våldsamma förhållanden eller familjer just för att de inte har någonstans att ta vägen. Det finns inga bostäder och det saknas skyddade boenden. Feministiskt initiativ går till val på att stoppa våldet. Alla människor ska kunna leva säkert och tryggt.

Speciellt måste vi stötta unga tjejer. Varje dag sker det 100 våldtäkter i Sverige och var femte tjej i högstadiet har blivit sexuellt trakasserad. Detta har pågått länge men i riksdagen gör man inget för att stötta de som utsätts eller för att förebygga våldet. Sverige satsar miljarder på militären där män lär sig att kriga, samtidigt som kvinno- och tjejjourer läggs ned för att det saknas resurser.

Politiker från höger till vänster säger att de är för jämställdhet. En del kallar sig till och med feminister. Ingen säger väl rakt ut att de är för våld? Men frågan är inte vad de kallar sig utan vad de gör. Feministiskt initiativ är det parti som går till val på att stoppa allt sexuellt våld:

 • Vi ska se till att vi får en samtyckeslag. Domstolarna måste FATTA att sex är när alla deltar frivilligt – och att allt annat är våldtäkt!

 • Vi ska se till att alla barn får gå i en jämlik skola där ingen diskrimineras. All skolpersonal ska utbildas i normkritik, genus och antirasism.

 • Vi ska se till att det finns mer personal på varje skola. Det har skärts ner alldeles för mycket på kuratorer och skolsyrror som är så viktiga för att stötta tonåringar som behöver hjälp från en vuxen.

 • Vi ska se till att det finns fler ungdomsgårdar och ungdomsmottagningar i förorten. Alla unga måste ha en meningsfull fritid och ha nära till en vuxen när de behöver stöd eller hjälp. Välfärden ska finnas i hela Sverige och i hela Stockholm, inte bara i innerstan och de rikare stadsdelarna.

 • Vi lever i en värld med många orättvisor. Feministiskt initiativ finns för att vi är övertygade om att det inte behöver vara så. Vi finns, för att vi vill erbjuda ett alternativ till det samhälle vi ser i dag.

  Många säger att det tar tid, att bryta gamla rasistiska och sexistiska strukturer. Men det är skitsnack. Det som saknas är den politiska viljan hos de som sitter på makten.

  Vi kan inte vänta. Oavsett vilken regering vi får efter valet så behövs vår feministiska antirasistiska röst i riksdagen!

  Det är inte många gånger under ett liv som vi får möjlighet att vara del av något så här stort. I framtiden kommer vi att berätta om tiden innan Feministiskt initiativ satt i parlamenten. Vi kommer berätta om våldet, diskrimineringen och förtrycket som pågick utan att politikerna agerade – och sen kommer vi säga, att vi var med och vände färdriktningen. Vi stoppade fascismen som bredde ut sig och byggde ett öppet Sverige, där alla människor levde bra, där mänskliga rättigheter var själva utgångspunkten för politiken.

  Genom organisering ska vi skapa den framtid vi vill ha! Tillsammans ska vi ta makten från dem som styr, tillsammans ska vi ta makten över våra egna liv. Tillsammans ska vi bygga en värld, som är vacker att leva i för ALLA! Det är 2014 och vi skriver historia!

  Ut med rasisterna – in med feministerna!

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: