Mona Sahlins omtalade väska var en gåva från Liza Marklund och kostade 420 Euro.

”Det var jag som gav väskan till Mona Sahlin”

2014-08-21 | Liza Marklund padlock 2

OPINION

2010 skapade Mona Sahlins röda handväska stor debatt i samband med en fotografering av partiledarna där väskan kom att få en ”framskjuten” position. I dagarna har spekulationerna och diskussionerna om Mona Sahlins handväska återigen börjat cirkulera varför författaren och förläggaren Liza Marklund bestämde sig för att berätta hur det egentligen förhöll sig med väskan.

Igår kväll fick jag höra att missförstånden kring Mona Sahlins röda Louis Vuittonväska fortfarande cirkulerar och skapar upprördhet.

Låt mig då, en gång för alla, berätta hela historien om Väskan.

Det var jag som gav den till Mona. Själv har jag nämligen en blå, och Mona brukade fingra lite på den ibland och det noterade jag, men jag förstod förstås att hon inte kunde köpa någon sådan själv (fatta lyxdebatten som skulle följa!) så därför inhandlade jag en åt henne när hon fyllde 50. Den kostade 420 euro (nej, inte 6000 kronor, inte 15 000 kronor, utan just 420 euro) i en butik i Puerto Banus. Mona kunde så klart inte ha en blå, därför fick hon en röd.

Mona använde väskan rätt mycket i fyra år och inget särskilt hände, förutom att den med tiden blev ganska smutsig (den är av tyg nämligen). (Min blåa väska körde jag i tvättmaskinen till slut, den krympte jättemycket).

Efter en partiledardebatt togs sedan den berömda bilden där Mona har väskan vid fötterna, och moraltanter som levde efter devisen "Kolla aldrig en bra grej" ställde sig på rad och upprördes. När de fick reda på att väskan var en present slog de händerna för öronen och ropade "Bingo! Bingo!".

Nå, hur som helst - efter ytterligare några år var det dags för Väskan att vandra vidare. Mona gav bort den till en auktion till förmån för RFSL:s ungdomsverksamhet, och den som köpte den var Erik Titusson. Vår alldeles egna förlagschef på Lilla Piratförlaget! 8200 kronor gick till RFSL, och om inget annat inträffat sedan sist så finns alltså Väskan fortfarande kvar i min omedelbara närhet, så himla roligt!

Erik Titusson köpte den röda väskan på välgörenhetsauktion för RFSL. Foto: Patrik Steron.

Dock vill jag bara avsluta med att nämna några rader om Göran Perssons väska, en jämförelse som jag hävdar är hyfsat relevant.

Den kommer från Bölebyns Garveri utanför Piteå, en fantastisk butik där jag varit många gånger. (Min skolväska i högstadiet var faktiskt därifrån, men Görans väska är jag helt oskyldig till).

Den går loss på 5 000 euro.

Alla biologister som hävdar att genus inte spelar någon roll är härmed för evigt motbevisade.

Inlägget publicerades ursprungligen på Liza Marklunds sida på Facebook.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140821 - Carmen Blanco Valer

Mycket, mycket intressant. Måste erkänna att även jag blev irriterad av lyxprylen. Men inte SÅ irriterad som av konstaterandet av hur omogen Sverige ännu är då den inte kunde välja en kvinna som statschef!


20140821 - Inga-Lisa Sangregorio

Jag skulle inte kunna skilja en lyxväska från en vanlig väska och begrep aldrig bråket om Monas väska. Ganska ful, enligt min åsikt,. Men jag tyckte då och tycker nu att hon hade varit i sin fulla rätt att köpa en dyr väska om hon ville.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: