Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson.

”Distribution av valsedlar – vår största utmaning”

2014-08-10 | Sissela Nordling Blanco , Gudrun Schyman , Stina Svensson padlock

OPINION

”Från tidigare val har vi tyvärr negativa erfarenheter av att det svenska valsystemet inte fungerar. Vi fick många rapporter om att våra valsedlar gömdes undan, inte fick ligga bland de övriga, och att våra valsedlar förbjöds att ens ligga i vallokalerna. Vi hoppas nu att detta inte kommer att upprepas i valet 2014 och att valmyndigheten tar sitt ansvar.” Det skriver Feministiskt initiativs talespersoner inför att valrörelsen nu går in i sitt slutskede.

Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson är talespersoner för Feministiskt initiativ.

Vi växer så det knakar. I oktober förra året var vi 1500 medlemmar, nu är vi uppe i över 18 000. Under dessa nio månader har vi också gått från 11 medlemsgrupper och avdelningar till 64, med ytterligare ett 10-tal på ingång. Och vi ser inga tecken på att engagemanget avtar. Tvärtom fortsätter vi att öka i en takt som få andra organisationer och partier kan mäta sig med. Vi är nu ett stort parti bland de andra, samtidigt som vi fortfarande helt drivs av ideella krafter. Vi får inget partistöd som de andra partierna, därför saknar vi både pengar, personal och kontor. I det kommande valet får vi inte heller våra valsedlar utdelade som de andra får. Detta är vår största utmaning den 14 september.

Vi är många som vill ha förändring och Feministiskt initiativ har blivit den folkrörelse som nu går till val på ett feministiskt och antirasistiskt mandat. Vi är den röst som står upp för mänskliga rättigheter och mot alla former av diskriminering. Vi utmanar de andra partierna med de modigaste och mest omfattande förslagen mot ojämlikhet.

I EU-valet röstade 5,5 procent av väljarna på Feministiskt initiativ. Detta som ett resultat av en längtan, kanaliserat i ett engagemang för en ny dimension och en annan dagordning i politiken. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att det spelade en stor roll för oss att vi i EU-valet fick valsedlar både tryckta och distribuerade till alla vallokaler.

I det kommande valet den 14 september kommer det inte att vara så. Där har vi trots att vi nu är 18 000 medlemmar med lokalgrupper över hela landet själva fått bekosta trycket av våra valsedlar som vi nu alltså själva ska dela ut i ALLA vallokaler i hela Sverige. Detta för att vi inte fick över en procent av rösterna i senaste riksdagsvalet.

För att se till att alla som röstar ska ha tillgång till våra valsedlar organiserar vi nu via vår webbsida valsedelsvolonärer. I dag har vi 2 500 personer anmälda, men vi behöver ännu fler. Många av de som anmäler sig är inte medlemmar eller tänker inte ens rösta på Feministiskt initiativ. De vill helt enkelt hjälpa till för att de tycker att det är viktigt för demokratin att alla som röstar, i vallokalen, ska ha tillgång till valsedlar för alla de partier som ställer upp i ett val.

Under valrörelsen behöver vi nu också, vid sidan av att berätta om vår politik, informera om hur en röstar på Feministiskt initiativ om det saknas valsedlar. Om våra förtryckta valsedlar inte finns i en vallokal så ska du ta en blank valsedel och skriva ”Feministiskt initiativ” på den– men inget annat för då kan din röst bli ogiltig.

Från tidigare val har vi tyvärr negativa erfarenheter av att det svenska valsystemet inte fungerar. Vi fick många rapporter om att våra valsedlar gömdes undan, inte fick ligga bland de övriga, och att våra valsedlar förbjöds att ens ligga i vallokalerna. När väljare frågade hur de skulle rösta när det inte fanns förtryckta valsedlar fick svaret att det inte gick. Vi hoppas nu att detta inte kommer att upprepas i valet 2014 och att valmyndigheten tar sitt ansvar. Det kan inte vara meningen att demokratiska val enbart ska gälla vissa partier som passerat en procent. Det kan inte vara meningen att vissa väljares röster ska räknas giltiga och andras inte. När vi väl är på plats i riksdagen kommer vi därför driva på att Sverige tar våra mest grundläggande demokratiska rättigheter på allvar och utvecklar ett nytt valsystem i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: