SM-finalen blev en rysare.

Stockholm Roller Derby försvarade SM-titeln i rysare

2014-07-11 | Bella Frank padlock

SPORT

Crime City Rollers var nära, så nära, att ta hem guldet när man i söndags mötte Stockholm Roller Derby i SM-finalen i Borås. Men i slutminuterna lyckades Stockholm Roller Derby dra ifrån med några poäng och säkra SM-titeln för andra året i rad.
– Det känns helt fantastiskt, säger Karolina Swede Hurt Berglöf till Feministiskt Perspektiv.

I förra årets SM-final drog Stockholm Roller Derby iväg snabbt, men matchen i söndags utvecklades på ett helt annat sätt. En jämn match var väntad, båda lagen har spelat bra, och spelat mot bättre rankade lag i USA med stor framgång, men att det skulle bli en sådan rysare hade varit svårt att förutspå. Slutresultatet blev 201-194 men in i det sista ledde Malmö. Först när en knapp minut återstod knappade Stockholm in på Malmös ledning och med bara 20 sekunder kvar gick man om och tog ledningen.

Karolina Berglöf från Stockholm Roller Derby är fortfarande upprymd och glad efter söndagens seger när vi hörs över Skype på torsdagen. Förra året var hon skadad och kunde inte vara med på plan. Så inför finalen var hon nervös:

– Jag har aldrig varit så nervös inför en match, jag insåg inte förrän då hur mycket det betydde att vinna, säger hon, och i segerintervjun direkt efter matchen var hon tårögd.

– Det var väldigt kul, jag känner att vi jobbat hårt för det här, Crime City Rollers var väldigt värdiga motståndare. Det var en jättespännande match, det var aldrig givet vem som skulle vinna matchen, säger hon och förklarar svårigheten att hålla nerver i styr när man ska försvara en titel, i jämförelse med att spela som något av en underdog.


Tung förlust

Om Swede Hurt kan njuta av segerns sötma har bitterheten ännu inte riktigt ebbat ut för Ulrika Sexual Her Ass-Meant Dilton från Crime City Rollers. Laget kom nyligen hem från att ha spelat i USA, mot bättre rankade lag och ändå vunnit fyra av fem matcher. Så det var ett samspelat lag med gott självförtroende som gick in i finalmötet mot Stockholm och siktet var naturligtvis att ta revansch efter förra årets förlust.

– Det var en så extremt jämn match, vi låg nästan på poängen hela tiden och det kändes som att vi hade övertaget. Men i de sista fyra minuterna började det gå fel. Tänkte hela tiden att det är inte slut förrän matchen är avblåst, och det kändes bittert att förlora, säger hon.

– Men det var kul att vi var så nära mot Stockholm Roller Derby, i ett och halvt år har de varit bättre och nu känns det som det är dags att vi kan hota dem, säger Ulrika Dilton som direkt efter slutsignalen blev tröstad av den stora tillresta skaran med supportrar, familj och vänner som vällde ut på planen för att fira sina silverhjältar.

Årets SM-final kan ses på Svt Play som sände direkt i söndags, ett erkännande av sporten som uppskattas av många utövare. Malmö stad, som tidigare i veckan utnämndes till årets idrottsstad 2013, har också varit kvicka på att plocka upp och stötta rollerderbyn. Den ökända hallbristen i Stockholm finns inte alls i samma utsträckning i Malmö och det gör att Crime City Rollers inte haft några problem att få träningstider centralt:

– Vi har kunnat få träningstider de dagar som passat oss och för alla olika nivåer, säger hon.


Missvisande rankingsystem

Det är också i Malmö som en europeisk rollerderbytävling kommer att gå av stapeln i november. Men trots det är det inte självklart att SM-finallagen kommer att delta. Skälet är det internationella rankingsystemet som har missgynnat europeiska lag, som underrankas systematiskt. Att spela mot andra europeiska lag som är underrankade kan därför innebära att laget rankas sämre än vad man är. Detta visar sig bland annat då europeiska lag spelat genomgående bra mot mycket högre rankade amerikanska lag. Crime City Rollers som är rankade på plats 145 i världen vann då bland annat mot ett lag rankat 69:

– Det säger en del om rankingen. Man märker hur hög nivå det är i Europa, de tio bästa europeiska lagen är bättre än många lag i USA. Rankingen är inte så rättvis, säger Ulrika Dilton.


Swede Hurt. Foto: Agneta Sandell.


Karolina Berglöf förklarar att SM-finalen inte var så kallat sanktionerad av den internationella organisationen Women's Flat Track Derby Association (WFTDA) eftersom det hade inneburit att båda lagen hade fått missvisande resultat för rankingsystemet. Det pågår arbete för att få ett rättvisare rankingsystem:

– I WFTDA jobbar man för att dra in de europeiska lagen så att de inte ska vara konstant underrankade, och ha en ärlig chans utan att behöva resa till USA och spela flera gånger per år. Alla länder utanför Nordamerika har det problemet och WFTDA är medvetna om problemet, säger hon och förklarar att medan man i Flat Track Stats ranking hamnar på plats 49, men borde kanske ligga på plats 32 på ett ungefär.

SM-finalen sändes på Svt play, tror du det betyder mycket för att nu ut till ny publik och spelare?

– Det betyder jättemycket, det är jättekul att se att vår sport blir legitimerad, att det inte bara blir en blänkare i tidningen utan att Svt plockat upp det. Drömmen är att det ska erkännas som en sport fullt ut, och att Riksidrottsförbundet ser det och att vi får mer stöd, och halltider. Vi vill satsa på juniorer, rollerderby är en jättebra sport för tjejer i 12-16-årsåldern, säger Karolina Berglöf.

I dagsläget kan man dock inte erbjuda träning för den åldersgruppen i någon större utsträckning utan det är först när de fyllt 18 som de kan börja utöva sporten. Och när Stockholm Roller Derby nu har nyintag har flera sagt just att de väntat i år på att kunna börja spela.


Seriespel och VM väntar

Nu har Stockholm Roller Derby sommaruppehåll i tre veckor, sedan börjar träningen på nytt och den 6 september spelar de sitt första bout (match). Då kommer också det nya seriespelet, som går under arbetsnamnet Rullsvenskan, dra igång. De sex lag som deltog i SM-veckan kommer att spela i den högsta divisionen, efter det kommer andra lag som tränar och spelar regelbundet, och eventuellt blir det också en tredje division.

För många spelare kommer fokus dock att framför allt ligga på VM som äger rum i Dallas, USA, i början av december. Flera spelare från Crime City Roller och Stockholm Roller Derby är med i landslaget, och Karolina Berglöf är både tränare och spelare. Den slutgiltiga truppen kommer att tas ut under hösten, men en första uttagning har gjorts. Sammanlagt 20 spelare kommer att åka över och nu säljer man t-shirts för fullt – Team Sweden Roller Derby. T-shirtförsäljning och annan försäljning är en viktig inkomstkälla för olika rollerderbylag, och så även för landslaget:

– De flesta kommer fokusera på VM väldigt mycket nu när SM är över, det känns jätteviktigt.

– Vi kom sexa förra gången och hoppas att vi kommer högre nu, Sverige ligger i framkanten av rollerderbynationerna och är ett av de länder som har flest föreningar i Europa i förhållande till storleken, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: