Amany El Gharib.

Amany El Gharib: ”Brutalare än Gazakriget 2008-2009”

2014-07-11 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Feministiskt initiativs EU-kandidat Amany El Gharib har svårt att lämna sidan där namnen över de palestinska dödsoffren i den nya israeliska attacken mot Gaza uppdateras. Hon berättar att hennes familj och vänner i Gaza säger att det som sker nu är ännu brutalare än under Gazakriget 2008-2009.

Information om manifestationerna runt om i Sverige


RELATERADE ARTIKLAR:

2014-07-11 22 palestinska barn dödade i israeliska anfall mot Gaza

2014-07-11 Tre fortsatt gripna för mordet på Mohammed Abu Khdeir

2014-07-11 Attacker mot Gaza en återkommande mardröm

2014-04-25 Israel vägrar samtal efter avtal mellan palestinier

2012-11-23 Vapenvilan firas i Gaza och stödet för Hamas ökar

Amany El Gharib är från Gaza City, hennes familj bor i området Tal al-Hawa som har bombats flera gånger den senaste veckan, senast igår, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

– Det gör ont i hjärtat och jag är så rädd när jag tittar på listan över namnen på de som dödats, häromdagen såg jag flera namn på vänner till min familj. Jag ringer mina föräldrar varje morgon men ibland kan de inte svara, signalerna går inte fram, säger hon och hänvisar till att Israel brukar störa ut telefontrafiken.

– Det är skillnad på det här kriget och tidigare krig, det är brutalare nu, min familj säger att det är värre nu, säger hon.

För Amany El Gharib som är van att befinna sig i Gaza under krig och israeliska flyganfall är det till och med värre att vara utanför och befinna sig långt bort. På plats finns det sällan någon tid att tänka eller reflektera, det handlar då bara om överlevnad:

– Hemma brukar jag vara upptagen med att jobba med feministiska frågor och människorättsfrågor i stunder som denna, du har inte tid att tänka. Men när du är utanför Gaza så är det som att titta på en väldigt brutal actionfilm som du kan alla hemska detaljer till.

– Denna gång är också min vän Fred Ekblad, som hjälpt mig med min Fi-kampanj i Gaza och jag är så orolig för honom. Jag ber gud att skydda mitt folk och att skydda honom, säger hon.


Ska tala i Stockholm imorgon

Hon förklarar att palestinier har stor tilltro till såväl Sveriges som Norges engagemang för mänskliga rättigheter. Därför menar hon att de solidaritetsdemonstrationer som nu arrangeras till stöd för Gaza är av stor vikt. Själv är hon på väg till Stockholm för att tala på lördagens manifestationen på Medborgarplatsen.

– Det är viktigt att manifestera och protestera utanför Israels och USA:s ambassader, viktigt att media rapporterar om det som sker, säger hon och förklarar att många av hennes vänner har bett henne tala om ett fall där ett barn i Beit Hanoun förlorat i stort sett hela sin familj:

– Kusinen tog med honom till en affär och under tiden bombades hans hus, han letade efter sina föräldrar, han förstod inte vad som hänt.

Med närmare hundra dödade palestinier, varav 24 barn – i den senaste räkningen – anser hon att det är blodtörst som driver de israeliska anfallen. På frågan om hur hon ställer sig till resonemanget att Israel har rätt att försvara sig mot raketbeskjutningen från Gaza, som bland andra Frankrikes president François Hollande gav uttryck för i veckan svarar hon:

– Är de blinda, ser de inte vad som sker i Gaza? Skulle de acceptera det om de var i samma situation som oss, det är min fråga till honom, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: