Karin Karrcrash Edenholm från Dock City Rollers.

”Rollerderby förändrar bilden av vad en kvinna är”

2014-07-04 | Louv Brattgård padlock

SPORT

Förra året fick alla som ville vara med i SM. Sedan dess har rollerderby fullkomligt exploderat. I våras fick de lag som ville vara med i SM kvala till årets mästerskap. I helgen gör sex lag från hela landet upp om SM-titeln i Borås.

Fakta

Sex lag deltar i SM:

Crime City Rollers (Malmö), Stockholm Roller Derby, Dock City Rollers (Göteborg), Gothenburg Roller Derby, Västerås Roller Derby och Slaughters Daughters (Luleå). Med i SM-kvalet var också: Roylas Malmö och Royal Army (Stockholm).

För andra året i rad spelas de svenska mästerskapen i rollerderby. Mästerskapet är en del av SM-veckan, en vecka där SM i en mängd mindre sporter avgörs.

Rollerderby-delen av veckan arrangeras av en flera olika rollerderby-föreningar. Maja Kiss Maj Ass Svanqvist från Gothenburg Roller Derby är en av arrangörerna.

– I år är det sex lag med och tävlar. Vi hade ytterligare två lag som var med och kvalade om en plats i våras, säger hon.

De fyra högst placerade lagen från förra året är direktkvalificerade till SM. Ett av dem är Göteborgslaget Dock City Rollers. Där spelar Karin Karrcrash Edenholm.

– Det kommer bli väldigt roligt. Det var kul förra året när vi var med. Det känns roligt att SM ens händer och finns. När jag började med derby så kändes det så långt bort att det skulle bli något organiserat av sporten, säger hon.

Hon har spelat rollerderby sedan 2011. När hon började fanns bara en handfull spelare i Göteborg, Malmö och Stockholm. I dag finns det föreningar i flera städer runt om i landet.

– I SM kommer det bli tuffa matcher. Det känns att vi blir fler som spelar, det blir roligare och roligare. Och lagens nivåer blir jämnare. Det är inte längre så stora skillnader mellan olika föreningar, säger hon.


Stor tillväxt

Rollerderby-rörelsen i Sverige har vuxit sig stor på bara ett par år. Sporten en del av Skridskoförbundet och sedan förra året en del av SM-veckan.

Svt Play kommer att sända finalen av mästerskapet, på söndag den 6 juli klockan 16.05.

– Roller derby har varit en DIY (Do it yourself)-rörelse som också varit kvinnorörelsebaserad. Att matcherna nu visas på tv och är med i SM-veckan gör att det vi gör normaliseras lite. Och visa att rörelsen är till för andra än bara oss som startade den, säger Maja Kiss Maj Ass Svanqvist.

Är normaliseringen av sporten något att sträva efter?

– Ja, det tycker jag. Det är en sport där kvinnor får vara starka, tacklas och visa sina muskler på ett annat sätt än i andra sporter. Bra att en sport finns där man får ta plats är viktigt. Roller derby förändrar bilden av vad en kvinna är och vad kvinnlighet är, säger Maja Kiss Maj Ass Svanqvist.

Karin Karrcrash Edenholm tror också det är positivt att rollerderbyn syns i stora sammanhang.

– Det blir större legitimitet av sporten. Många kanske fortfarande lever med bilden om att roller derby bara är underhållning. Nu blir det mer som en sport i sammanhanget och det känns som att det på något sätt ökar legitimiteten. Dessutom når idrotten ut till fler efter som finalen ska sändas i SVT, säger hon.

Karin Karrcrash Edenholm tycker också att det är viktigt att rollerderbyns status höjs.

– Jag vill att folk ska se på det som en sport. Jag vill få bort bilden av att roller derby bara skulle vara brudar i nätstrumpbyxor som tacklas. Jag vill inte att folk ska se på det ett nedlåtande sätt och avfärda sporten som underhållning. Sedan är det underhållande att titta på jämfört med andra sporter, säger hon.


Förstå spelet

För den som aldrig tittat på roller derby kan spelet uppfattas som lite rörigt. Karin Karrcrash Edenholm har ett tips till den som vill hänga med i spelet.

– Det finns ställen på internet där man kan hitta tutorials till hur man kan titta en derbymatch. Det är svårt att se allting första gången man ser det. Det är lätt att fastna på jammern. Sen så kan man kolla på Wikipedia lite, där finns mycket bra, säger hon.

Förra året tog Stockholm Roller Derby hem SM-titeln. Malmös Crime City Rollers kom på andra plats.

Dock City Rollers satsar i år på att placera sig minst lika högt som förra året.

– Då vann vi brons, det eller bättre är vår målsättning i år, säger Karin Karrcrash Edenholm.

Fotnot: Louv Brattgård, är sportjournalist och en del av Malmölaget Crime City Rollers träningsgrupp för rookies.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: