Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco, två av Fi:s tre talespersoner.

#almedalen14: ”Arrangörerna bör tänka mer på säkerheten”

2014-07-02 | Aida Paridad padlock

INRIKES

Officiellt var tisdagen Sverigedemokraternas dag. Inofficiellt var det Feministisk initiativs dag. I flera tal under dagen problematiserades hotet från SD och framför allt de nazistiska partier och grupperingar som sökt sig till Almedalen.
– Jag tror alla arrangörer får tänka på att det här är en situation som finns, säger Gudrun Schyman till Feministiskt Perspektivs Aida Paridad.

På tisdagsförmiddagen startade Fi med ett torgmöte med Gudrun Schyman som konferencier. Hon inledde med att hålla tal då hon bland annat poängterade att konkreta rasistiska och nazistiska hot riktats mot Fi:s riksdagskandidater men också att de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna lägger fram motioner om att till exempel förbjuda genuspedagogik och inskränka aborträtten, vid sidan av sin mer uppmärksammade flykting- och migrationspolitisk.


Victoria Kawesa, riksdagskandidat.

Riksdagskandidaterna Sissela Nordling Blanco, Victoria Kawesa och Foujan Rouzbeh höll varsitt tal, då de bland annat lyfte fram just det hot som riktas mot dem. Kawesa berättade om det mordhot hon utsatts för dagen innan och Rouzbeh om påhopp från en högt uppsatt SD-ledamot natten innan, som fick henne att in i det sista tveka inför sitt framträdande på torgmötet. Foujan Rouzbeh sa att hon ibland får frågan om varför hon fortsätter och hur hon orkar och att hennes svar är att hon inte har något annat val. Rouzbeh sa att oavsett vilket kommer hon alltid vara nazisternas och rasisternas yttersta måltavla.


Nazistiska Svenskarnas parti, Almedalen 2014.


Gudrun Schyman kommenterade situationen efter torgmötet:

– Det är ju en väldigt bekymmersam situation. Jag tycker att arrangörerna får tänka lite extra på att öka säkerheten. Det behöver ju inte vara med synliga poliser men det måste finnas polis omkring här.


Utöver de som redan hotat era kandidater finns nu också nazistiska Svenska motståndsrörelsen på ön, de anlände med båt här inatt. Känner ni oro för att det ska hända något under Fi-festen?


– Jag hoppas att det inte gör det. Personligen så har jag delegerat rädslan till någon annan, just nu vet jag inte vem men det är väldigt svårt att jobba om man är rädd så jag genomgår en mental transformering som gör att jag lägger den rädslan någon annanstans.


Konferencier Schyman.


Har ni uppfattat några ytterligare hot inför kvällen?


– Inte vad vi känner till, men både Foujan och Victoria har ju berättat om vad de har varit med om. Det har främst varit inom ramen för seminarieverksamheten och de företagen, det var nog Sveriges radio i det här fallet, har ju ganska mycket bevakning.


Gudrun Schyman och Foujan Rouzbeh.


Vad borde Almedalsveckans arrangörer ha gjort annorlunda?


– Jag tror alla arrangörer får tänka på att det här är en situation som finns. Vi har under lång tid haft en upptrappning av de rasistiska och nazistiska organisationernas aktivitet och det är klart att det också kommer hit till Almedalen och det skulle man ju ha kunnat räkna ut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: